Oekraïne zendt anti-Russisch lied in voor Songfestival

De spanningen tussen Oekraïne en Rusland naderen het podium van het Eurovisie Songfestival. De Oekraïense zangeres Soesana Dzjamaladinova – artiestennaam Jamala – won maandag de competitie om de nationale inzending met het nummer ‘1944’, dat kan worden opgevat als anti-Russisch.

Het jaartal verwijst naar de deportatie van honderdduizenden Krim-Tataren in 1944 door Jozef Stalin van de Krim naar Centraal-Azië. Tijdens de barre tocht overleden tienduizenden mensen. Pas in de jaren tachtig mochten de Krim-Tataren terugkeren. De 32-jarige Jamala is zelf van Krim-Tataarse afkomst en geboren in Kirgizië. Ze zegt geïnspireerd te zijn door verhalen van haar overgrootmoeder, die is gedeporteerd. Het nummer begint in het Engels: „When strangers are coming // they come to your house // they kill you all and say // We’re not guilty, not guilty.” Het werd door 380.000 Oekraïense stemmers en een driekoppige jury geselecteerd uit zes inzendingen. Het Eurovisie Songfestival is in mei in Stockholm. Politiek bedrijven op het podium is niet toegestaan. In 2005 moest de Oekraïense deelnemer de tekst aanpassen, omdat hij het lijflied van de Oranjerevolutie zong, de machtwisseling van een jaar eerder. (NRC)