Republikeinen weigeren bij voorbaat elke nieuwe hoge rechter

Een liberale rechter kan het evenwicht in het Hooggerechtshof naar links duwen.

Mitch McConnell eerder deze maand in Washington. AP / J. Scott Applewhite,

Het Republikeinse kamp weigert de kandidaten die Obama gaat voorstellen als nieuwe rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof in overweging te nemen. Iemand nomineren zou volgens hen de taak zijn van de opvolger van Obama. Dat zei de Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell dinsdag namens een meerderheid van de Republikeinen, meldt Reuters.

De Republikeinen willen niet aan hoorzittingen deelnemen waarbij de nieuwe rechter gekozen wordt. McConnell verzoekt Obama om überhaupt geen kandidaat voor te stellen.

Op 13 februari overleed de 79-jarige Antonin Scalia onverwacht in Texas. Hij was een van de negen rechters van het in Amerika’s hoogste rechtscollege. De lege plek zorgt voor een politieke strijd. De Republikeinen zetten daarbij vol in op de hoop dat er een Republikeinse president wordt gekozen, die een voor hen gunstige hoge rechter aan kan dragen. In de Amerikaanse grondwet staat echter dat de zittend president bij het overlijden van een van deze rechters een vervanger nomineert.

Lees ook: Dood hoge rechter nieuwste plotwending in Amerikaanse verkiezingen

De verhouding in het hof is op dit moment vier Democraten om vier Republikeinen. Een liberale rechter kan het evenwicht naar links duwen. Op de agenda staan dit jaar Hooggerechtshofzaken over abortus, migratie en anticonceptie

Doorslaggevende stem

Scalia was de belangrijkste conservatieve stem in het Hooggerechtshof. Hij werd in 1986 aangesteld, door toenmalig president Reagan. Hij was de langstzittende hoge rechter. Scalia heeft tal van belangrijke uitspraken op zijn naam staan. In 2008 gaf zijn stem bijvoorbeeld de doorslag in een uitspraak waarin burgers het recht kregen om vuurwapens te bezitten.

In een verklaring liet McConnell enkele uren na Scalia’s dood al weten de stemming over een opvolger te willen uitstellen tot na de verkiezingen. Obama reageerde door te zeggen dat Republikeinen “hun werk” moeten doen en de hem genomineerde “ontegenzeggelijk geschikte” vervanger van de overleden rechter Antonin Scalia gewoon moeten goedkeuren of afwijzen.

In januari gaat een nieuwe president aan de slag.

    • Liza van Lonkhuyzen