Rechter stelt ontruiming vluchtelingenkamp Calais uit

De gedeeltelijke ontruiming zal op zijn vroegst woensdag plaatsvinden.

Koerdische vluchtelingen zitten voor hun onderkomen in 'The Jungle'.
Koerdische vluchtelingen zitten voor hun onderkomen in 'The Jungle'. Philippe Huguen / AFP

De gedeeltelijke ontruiming van het vluchtelingenkamp bij het Franse Calais is uitgesteld. Dat meldt persbureau AFP. Oorspronkelijk stond de ontruiming gepland voor dinsdagavond, maar de ontruiming is uitgesteld in afwachting van een uitspraak van de rechter in een beroep tegen de operatie.

Migranten hadden tot dinsdagavond de tijd gekregen om een deel van het kamp, dat in de volksmond de ‘jungle’ heet, te ontruimen. De evacuatie stond gepland voor woensdagochtend vroeg, maar de politie mag niet in actie komen voordat de rechter uitspraak heeft gedaan. Die was dinsdagochtend zelf in het kamp om te kijken hoe de situatie was.

Bekijk onze eerdere fotoserie over de opschoning van Calais:

Naar schatting achthonderd tot duizend migranten moeten een ander onderkomen zoeken. De autoriteiten hebben containers als tijdelijk onderdak aangeboden, maar veel vluchtelingen hebben geen interesse in zeecontainers, schreef NRC-correspondent Peter Vermaas:

„We zijn niet gek”, zegt jungle-bewoner Hamed. „Ik wil geen container, ik wil naar Engeland.”

    • Bas Tooms