Rechter buigt zich over depot Boijmans Van Beuningen

Uit onderzoek blijkt dat het toekomstige collectiegebouw van het museum negatieve invloed kan hebben op de naastgelegen kinderpsychiatrische kliniek.

De gemeente Rotterdam heeft niet voldoende onderzocht welk effect het toekomstige Collectiegebouw voor Museum Boijmans Van Beuningen zal hebben op de gezondheid en de behandeling van de patiënten van de naastgelegen kinderpsychiatrische kliniek. Uit nieuw onderzoek van de TU Delft blijkt dat het 40 meter hoge, komvormige gebouw niet alleen 10 tot 30 procent van het daglicht wegneemt in de kliniek en het uitzicht op de hemel blokkeert, maar ook veel licht naar binnen zal kaatsen bij de kliniek, zelfs als het oppervlak van het Collectiegebouw mat wordt gemaakt.

Lees ook: Rotterdamse raad stemt in met omstreden collectiegebouw

Dat stelde het Erasmus MC dinsdag bij de Raad van State. Het ziekenhuis heeft een kort geding aangespannen over het bestemmingsplan dat eind vorig jaar is goedgekeurd door de gemeenteraad van Rotterdam. In dat plan staat dat er in het Museumpark een iconisch gebouw komt, waarin het museum zijn collectie kan opslaan. Dit depot wordt ook opengesteld voor publiek. Het ziekenhuis wil dat de gemeenteraad zich opnieuw buigt over het plan en daarbij de belangen van de patiënten beter afweegt.

Volgens de advocaat van de gemeente is de afgelopen jaren intensief overleg gevoerd met het ziekenhuis over aanpassingen om de hinderlijke effecten van het gebouw te verminderen. Zo zijn er afspraken gemaakt over het plaatsen van hoge bomen tussen de twee gebouwen, die de schitteringen van de bol moeten verminderen, en zal een deel van de gevelplaten mat worden gemaakt. Volgens het ziekenhuis helpen die maatregelen niet genoeg.De rechter doet binnen twee weken uitspraak.

    • Claudia Kammer