‘President Burundi gaat 2.000 gevangenen vrijlaten’

Dat verklaart VN-chef Ban Ki-moon na gesprekken met president Pierre Nkurunziza. Het is al maanden onrustig in het land.

De Burundese president Pierre Nkurunziza en VN-baas Ban Ki-moon na hun gesprek dinsdagochtend. Foto AFP

De Burundese president Pierre Nkurunziza gaat 2.000 gevangenen vrijlaten in de hoop om daarmee de al maandenlang durende onrust in het Afrikaanse land te beteugelen. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties en de politiek leider, meldt Reuters. Sinds april vorig jaar zijn al meer dan 450 Burundezen om het leven gekomen bij protesten tegen de president en vergeldingsacties die daarop volgden.

In Burundi heerst veel onrust sinds Nkurunziza besloot zich verkiesbaar te stellen voor een derde ambtstermijn. Hij won deze omstreden herverkiezing, waarna aanhangers van de leider in gevecht gingen met supporters van de oppositiepartijen. Ook de veiligheidsdiensten en milities mengen zich in de strijd. Militairen en aanhangers van Nkurunziza worden beschuldigd van standrechtelijke executies. Meer dan 240.000 mensen zijn inmiddels op de vlucht geslagen.

VN-topman Ban Ki-moon had de Afrikaanse Unie (AU) oproepen tot actie. Die besloot in december om 5.000 militairen naar Burundi te sturen, maar kwam daar later op terug nadat Nkurunziza de komst van de troepenmacht weigerde. Het gaat nu om een ‘politieke delegatie’.

Extra beloftes

Ban Ki-moon verklaarde na het gesprek met Nkurunziza dinsdagochtend dat de president naast de belofte om gevangenen vrij te laten ook de toezegging had gedaan dat bepaalde restricties voor media zullen worden opgeheven. Tevens verklaarde Nkurunziza in gesprek te zullen gaan met leiders van politieke groeperingen in het land om tot een oplossing te komen voor de crisis.

“Het is bemoedigend dat de politieke leiders, of ze nou onderdeel zijn van de regering of in de oppositie zitten, beloofd hebben dat ze zullen deelnemen aan deze dialoog. (…) Ik hoop dat er nog andere maatregelen zullen volgen.”

De onrust in Burundi baart ook andere Afrikaanse leiders zorgen. De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma vliegt 25 februari naar hoofdstad Bujumbara om samen met delegaties van Senegal, Gabon, Ethiopië en Mauritanië “te assisteren bij het aankaarten van de politieke situatie”.

Geweld tijdens bezoek

Tijdens het bezoek van Ban Ki-moon ging het geweld in Burundi onverminderd voort. In Bujumbara vielen tientallen gewonden nadat tien granaten ontploften. De vrees bestaat dat het conflict uitloopt op etnische strijd tussen Hutu’s en Tutsi’s. Eerder kwamen daarbij vele tienduizenden om het leven.

    • Jorg Leijten