Opstaan met een tongue twister

None

‘Trek een verbaasd gezicht.” Vooruit. „Nee, dat is te boos.” Prima, nu dan. „Nee, dat is te neutraal.” Mijn mond en ogen gaan, slecht geacteerd, ver open. „Prima!” Het alarm stopt.

Wakker worden is hard werk. Er is vrijwel niemand die glimlachend ontwaakt uit een al dan niet te korte slaap onder begeleiding van een muziekje uit een WNF-reclame en dan fluitend richting de douche sloft. Microsoft probeert daar een beetje bij te helpen met zijn Mimicker Alarm. Dit is vriendelijk gezegd; je kunt het ook een ietwat sadistisch alternatief noemen voor je wekkerradio met de buzzer die door merg en been gaat.

De bedoeling is dat je in de app, zoals je gewend bent, je wekker zet. Om het alarm uit te schakelen moet je een van drie taken volbrengen: fotografeer een object van een bepaalde kleur, lees een moeilijke (Engelse) zin voor – een tongue twister – of maak een selfie met een bepaalde emotie. Het idee: opstaan gaat veel makkelijker als je je brein aan de gang hebt gekregen.

Dat klopt ook wel. Een verbaasd gezicht trekken als je nog geen tien seconden je ogen open hebt of een volzin met alliteraties in je microfoon mompelen; het is inspannender dan het gemiddelde wekkerritueel. De app laat je nog wel snoozen, maar het alarm gaat pas uit als je de taak hebt volbracht. Onverbiddelijk. Tenzij je de telefoon uitzet door de aan/uitknop ingedrukt te houden. 

Meer lezen over tech en media? Volg ons op Twitter: @NRCTechMedia 

Microsoft gebruikt zijn eigen Project Oxford-technologie voor de stem-, kleur- en gezichtsherkenning. De app is echt een manier om te laten zien wat die technologie allemaal kan. Die werkt ook vrij goed. Emoties worden goed herkend, kleuren meestal ook (al vond hij laminaat geel genoeg) en spraak komt goed door.

Maar krijgt de app je echt goed wakker? Als je echt een waardeloos ochtendmens bent is het nog steeds verleidelijk om na een ietwat rommelige moeilijke zin weer verder te slapen. Het beste werkt het als je een object moet fotograferen dat niet in de buurt is van je bed. Want dan ben je er toch al uit. Maar daarvoor kun je natuurlijk ook gewoon je wekker aan de andere kant van je kamer leggen.

    • Frank Huiskamp