Oppositieleider Oeganda weer onder huisarrest

Besigye werd maandag opgepakt en weer vrijgelaten en zit nu thuis vast. Hij vertrouwt de verkiezingsuitslag van vorige week niet.

Oppositieleider Besigye werd maandagochtend opgepakt.
Oppositieleider Besigye werd maandagochtend opgepakt. Foto Reuters

De Oegandese oppositieleider Kizza Besigye is maandagavond vrijgelaten door de politie, maar wel weer onder huisarrest gesteld. Dat bevestigt zijn vrouw op Twitter. Hij werd maandagochtend opgepakt toen hij zijn huis verliet.

Twitter avatar Winnie_Byanyima Winnie Byanyima @kizzabesigye1 driven back 2 house arrest @ 10 pm. Heavier police deployment @ home Day2 lost. #UgandaDecides https://t.co/C9HWhB5PtA

Besigye wilde naar de kiescommissie in hoofdstad Kampala gaan om te kijken naar officiële kopieën van de formulieren met de verkiezingsuitslagen van vorige week. Hij riep zijn aanhangers op mee te lopen. Bij de verkiezingen heeft Besigye 35 procent van de stemming gekregen. Zittend president Museveni won de verkiezingen met 60 procent.

Ontevreden aanhangers van Besigye gingen na de uitslag de straat op. Oproerpolitie greep in met traangas en flitsgranaten. Een onbekend aantal demonstranten werd aangehouden.

De opppositieleider wordt vaker aangehouden door de politie. In de afgelopen acht dagen was dat al vier keer het geval, maar hij werd niet officieel aangeklaagd.

Intimidatie

Vier medewerkers van de partij van Besigye zijn volgens Bloomberg aangeklaagd voor het aanzetten tot geweld. Inmiddels zijn ze op borgtocht vrijgelaten.

De Europese Unie zegt dat de verkiezingen zijn verlopen met een “gebrek aan transparantie” en een “sfeer van intimidatie”. Kiezers moesten urenlang wachten in de brandende zon en op kiesbiljetten bleken alleen de namen te staan van zittende parlementsleden.

Woedende kiezers bestormden een stembureau en verbrandden stembiljetten. De regering legde sociale media Twitter en Facebook plat.

Les lezen

De 71-jarige president Museveni, aan de macht gekomen in 1986 door een staatsgreep, trekt zich ondertussen weinig aan van de kritiek. Zondag noemde hij oppositieleden in het parlement volgens de Oegandese krant Red Pepper “zinloos”. Hij beschuldigde Besigye ervan de vrede in Oeganda te verstoren: “We zullen hem niet toelaten dat te doen.”

Dat sociale media werden afgesloten noemde Museveni “een veiligheidsmaatregel om anarchie te voorkomen.”

“We kunnen het niet gebruiken dat iemand chaos promoot op sociale media.”

De kritiek van de Europese Unie verwerpt Museveni ook: “Niemand hoeft me de les te lezen als het gaat om verkiezingen organiseren. Ik doe dat al sinds Ntare [de middelbare school waar Museveni naartoe ging, red.].”

    • Joram Bolle