Niet alleen Midden-Oosten, ook Azië bewapent zich

Foto ANP
Foto ANP

Landen in het Midden-Oosten en Azië importeerden de afgelopen vijf jaar aanzienlijk meer wapens, blijkt uit een rapport van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

De waarde van wapenaankopen in het door oorlogen geteisterde Midden-Oosten steeg tussen 2011 en 2015 bijvoorbeeld met 61 procent ten opzichte van de vijf jaar daarvoor. Tot de snelste stijgers behoorden Saoedi Arabië (stijging met 275 procent in vergelijking met 2006-1010) en Qatar (279 procent). Saoedi-Arabië, dat vooral wapens koopt in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Spanje, werd na India de grootste importeur van wapens ter wereld. De meeste wapens in het Midden-Oosten komen uit de VS (53 procent), het Verenigd Koninkrijk (9,6 procent ) en Rusland (8,2 procent).

De wapenexport naar Saoedi-Arabië staat in het Verenigd Koninkrijk, Canada en in mindere mate in Nederland ter discussie wegens de oorlog in Jemen, waar een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië weinig consideratie voor de mensenrechten toont bij bombardementen. Het SIPRI voorspelt dat de wapenexport naar Saoedi-Arabië de komende vijf jaar ondanks de lage olieprijs niet zal afnemen, al was het maar door de looptijd van een aantal megacontracten.

Niet alleen het Midden-Oosten bewapent zich. Zes van de tien grootste wapenimporterende landen liggen in Azië. India en China bijvoorbeeld namen in de periode 2011-2015 een groter deel van de wereldwijde wapenimport voor hun rekening dan in de vijf jaar daarvoor. Exceptioneel oogt de stijging van de Vietnamese wapenuitgaven: die stegen afgelopen vijf jaar met 299 procent. Het land deed vrijwel al zijn aankopen (onder meer onderzeeërs) in Rusland. De Vietnamese claims op de Zuid-Chinese Zee overlappen met die van China.

De belangrijkste wapenexporterende landen blijven de VS, Rusland, China, Frankrijk en Duitsland: deze vijf nemen driekwart van de mondiale wapenexport voor hun rekening. Samen zijn Rusland en de VS goed voor 58 procent van de geëxporteerde wapens. Maar China stoomt op: het land streefde Frankrijk en Duitsland voorbij in de top vijf.

Het volume van de internationale wapenhandel stijgt weer sinds een jaar of tien, maar is met 30 miljard dollar nog lang niet terug op de niveaus van begin jaren tachtig, voor het einde van de Koude Oorlog.