Moederbedrijf achter Perry Sport wankelt

150 jaar wist Perry zich te nestelen in de Nederlandse steden. Het domino-effect in de winkelstraten dreigt de keten nu te vellen.

Het moederbedrijf Unlimited Sports Group (USG) van onder meer sportwarenhuizen Aktiesport en Perry Sport heeft uitstel van betaling aangevraagd en gekregen. Dat bevestigt de rechtbank van Amsterdam.

USG zelf, gevestigd in Amsterdam-Zuidoost, was maandag niet bereikbaar voor commentaar. Volgens vakbond FNV werken er in de 300 winkels van het bedrijf, waar ook Time Out Footwear en het Belgische Primo toe behoren, zeker 2.300 mensen. Het is op dit moment onduidelijk of er een doorstart komt of dat de winkels binnenkort definitief dicht moeten.

Reddingspoging

De surseance is het zoveelste drama in de winkelstraat in korte tijd. Eerder al gingen ketens als Halfords, Mexx en Miss Etam failliet en recent was ook vlaggenschip V&D aan de beurt, na een vergeefse reddingspoging door CoolCat-eigenaar Roland Kahn.

Ofschoon de naam Perry Sport vrij modern klinkt, opende het bedrijf zijn deuren in 1866 in Amsterdam, om daarna flink uit te breiden en in 150 jaar meermalen van eigenaar te wisselen. In 2006 werd het door CVC (private equity) verkocht aan USG, een nieuw opgerichte onderneming met grote ambities op het gebied van sportartikelen en -merken, dat op zijn beurt in handen is van investeringsfonds Bencis Capital. Aktiesport komt oorspronkelijk uit Gouda, waar in 1984 de eerste winkel werd geopend.

Consortium

De problemen van het moederbedrijf spelen al langer, zo blijkt uit de onlangs gedeponeerde jaarrekening over 2014. In de zomer van dat jaar kwam USG een nieuwe financiering van 88 miljoen euro overeen met een consortium van vier banken: Rabo, DZ Bank, ING en Deutsche Bank.

Aan het einde van 2014 bleek het bedrijf niet in staat om alle afspraken rondom die lening na te komen. De accountant van KPMG verleende ook geen goedkeuring aan het jaarverslag.

Dat USG het jaarverslag over 2014 pas eind vorige maand inleverde, betekent dat het bedrijf de maximale 13 maanden heeft genomen om het te deponeren. Al die tijd is er met de banken onderhandeld over een herfinanciering, maar daar was op 28 januari nog altijd geen sprake van, valt uit het verslag op te maken.

Shop-in-shop

Wat bij die onderhandelingen niet geholpen zal hebben, zijn de problemen bij V&D en de schoenenwinkels van Macintosh, voormalige grote partners van de sportwarenhuizen. Zo had Perry Sport elf shop-in-shops in V&D-warenhuizen en zaten er 128 Aktiesport shop-in-shops in de schoenenketen Scapino. Daarmee waren V&D en Macintosh de grootste partners van USG. Ironisch genoeg had USG een aantal maanden geleden nog interesse in Scapino, dat inmiddels is overgenomen door Ziengs Schoenen, zonder de shop-in-shops.

Retailmarkt

In een brief schrijft het management van USG aan het personeel dat de twee faillissementen van V&D en Macintosh in combinatie met de „al lastige retailmarkt” reden zijn voor het bedrijf om uitstel van betaling aan te vragen. Het management vraagt geen bestellingen en betalingen meer te doen.

Er zijn in Nederland in totaal 70 winkels van Perry Sport en 180 vestigingen van Aktiesport. De vakbond verwacht dinsdag meer informatie te krijgen van USG, dat maandagavond ook voor hen niet bereikbaar was voor commentaar.