‘Mensensmokkel in Europa floreert’

Rechercheorganisatie Europol heeft slecht zicht op geldstromen, maar schat dat smokkelaars 3 tot 6 miljard euro omzetten.

Criminele netwerken in Europa hebben zich snel aangepast aan de toename van vluchtelingen en leggen zich steeds vaker toe op mensenmokkel. Dat zegt de Europese rechercheorganisatie Europol in een maandag verschenen rapport.

Vorig jaar zijn er ruim 1.500 onderzoeken begonnen naar mensensmokkelnetwerken in de Europese Unie. Daarbij zijn ruim 12.000 verdachten geregistreerd, uit meer dan honderd landen. De meesten komen uit Oost-Europa, Turkije, Pakistan, Tunesië, Egypte en herkomstlanden van migranten, zoals Syrië en Irak.

Mensensmokkel is een aantrekkelijke vorm van criminaliteit, zegt Europol, omdat het zeer winstgevend is terwijl de pakkans klein is. Veel smokkelaars presenteren zichzelf als dienstverleners, die vluchtelingen voorzien van vervoer, tijdelijk onderdak, valse papieren of tijdelijk werk om de tocht te betalen. Maar mede doordat zij hier buitensporige prijzen voor vragen, komt dit neer op uitbuiting en criminaliteit, zegt Europol.

Steden in Europa waar veel van deze criminaliteit plaatsvindt zijn onder andere Athene, Thessaloniki, Berlijn, München, Boedapest, Milaan, Wenen, Parijs en Londen. Ook Hoek van Holland wordt genoemd. Migranten reizen naar deze plaatsen toe omdat ze er de diensten vinden die ze nodig hebben.

Europol heeft slecht zicht op de geldstromen. Volgens een ruwe schatting hebben smokkelaars vorig jaar 3 tot 6 miljard euro verdiend aan de miljoen mensen die naar de EU kwamen. In slechts 10 procent van de 1.500 onderzoeken is informatie naar boven gekomen over verdachte financiële transacties of witwassen. Het merendeel van de migranten betaalt contant. Nog eens 20 procent maakt gebruik van het informele banksysteem hawala, waarbij tracering meestal onmogelijk is. Europol waarschuwt dat het bedrag dat criminelen met mensensmokkel kunnen verdienen dit jaar kan verdubbelen of verdrievoudigen als de instroom op het huidige niveau blijft.