Meer dan 270.000 doden in oorlog Syrië

Het Syrische Observatorium schat het aantal doden zelfs nog hoger in, op 370.000.

Oktober 2012: een man draagt een vrouw weg uit haar verwoeste huis in Aleppo.
Oktober 2012: een man draagt een vrouw weg uit haar verwoeste huis in Aleppo. Foto AFP / Zac Baillie

Het dodental van de oorlog in Syrië is opgelopen tot boven de 270.000. Dat blijkt uit een telling van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten. Het Syrische Observatorium schat het aantal doden van de vijfjarige oorlog op meer dan 370.000. Dat heeft de groep dinsdag bekendgemaakt.

De in Groot-Brittannië gevestigde activisten van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten houden het aantal slachtoffers van de oorlog zo goed mogelijk bij. Die informatie vergaren ze met netwerken in heel Syrië, maar benadrukken dat ze niet alle informatie krijgen van de strijdende partijen.

In augustus 2015 schatte de Verenigde Naties het aantal doden op meer dan 250.000, ruim 12 miljoen Syriërs zouden ontheemd zijn. Volgens de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Navi Pillay, is het echte aantal in werkelijkheid hoger, maar er is door de situatie in Syrië geen manier om het aantal doden volledig te documenteren.

In mei 2013 maakte het Observatorium nog melding van 94.000 doden. Het conflict in Syrië begon in maart 2011.