Manchester United wint weer eens en gaat door in FA Cup

Van Gaal was blij met de zege. Foto AFP

Eindelijk zat het weer eens mee voor Louis van Gaal en beleefde hij een rustige avond. Na twee nederlagen, tegen degradatiekandidaat Sunderland en het Deense FC Midtjylland, ging het in de FA Cup een stuk makkelijker: Manchester United won eenvoudig met 3-0 van Shrewsbury Town.

Shrewsbury Town – strijdend tegen degradatie in de League One, het derde Engelse niveau – stribbelde aan het begin nog flink tegen. Manchester United had veel balbezit, maar kon niet gevaarlijk worden. Toch werd de wedstrijd al voor rust beslist. Chris Smalling scoorde met wat geluk en Juan Mata krulde vlak voor rust een vrije trap in de korte hoek. Jesse Lingard bepaalde na een uur de eindstand.

Manchester United was het ook wel aan haar stand verplicht om te winnen. Shrewsbury had in de competitie al vier maanden niet gewonnen in eigen stadion. Toch vond Van Gaal dat te makkelijk gedacht: „In de FA Cup zie je dat het beste team niet altijd wint. Ik denk daarom dat we het fantastisch gedaan hebben”, zei van Gaal na afloop tegen The Guardian.

Manchester United kampt met veel blessureleed, mede daardoor kreeg Memphis Depay een basisplaats. Ook Daley Blind verscheen aan de aftrap.

In de Europa League werd donderdag in een dramatische wedstrijd nog met 2-1 verloren van FC Midtjylland. Maar na de winst van maandagavond keek Van Gaal direct optimistisch naar de toekomst: „We doen nog in drie competities mee en we moeten voor alle kansen vechten. Alles is nog mogelijk”, zei de bekritiseerde coach.

De club staat nu in de kwartfinale van de FA Cup, waarin West Ham United de tegenstander is.

In de competitie staat United zes punten achter stadgenoot Manchester City, dat vierde staat, de plek die recht geeft op voorronde Champions League. Ook heeft United nog kans op de volgende ronde van de Europa League (waarin het donderdag dus de achterstand tegen Midtjylland goed moet maken). Volgens Van Gaal wordt dat een belangrijke wedstrijd, omdat United zich ook via de Europa League voor de Champions League kan plaatsen. Dan moet de ploeg van Van Gaal het toernooi wel winnen.