In beeld

Een moeder leert om van haar dochter met Down te houden

Ben je een slechte moeder als je het moeilijk vindt om van je kind te houden? Dat vraagt de Britse fotograaf Sian Davey zich af als Alice, haar dochter met het syndroom van Down, drie maanden oud is. Met behulp van de camera groeide uiteindelijk de liefde. Dat resulteerde in het fotoboek Looking for Alice.
De zwangerschap van Davey was ongepland, maar een vierde kind was in haar gezin meer dan welkom.
Sian Davey
Na twaalf weken deed ze een test waarbij werd gekeken naar lengte, ledematen en ook de nekplooimeting werd gedaan. De kans op down bleek, in haar geval, één op dertig. Toch besloten Davey en haar man het kindje te houden.
Sian Davey
"In de eerste maanden werd ik overmand door angst. Ik kon me niet aan mijn kind hechten, terwijl mijn man en andere drie kinderen vervuld waren van vreugde.”
Sian Davey
"Toen het down bleek, dacht ik eerst: ‘Is dat alles?’ Tegelijkertijd trok er een donkere wolk over me heen. Misschien had ik inderdaad de verkeerde beslissing genomen door een kind geboren te laten worden dat niet oké was.”
Sian Davey
Ben je dan een slechte moeder als je het moeilijk vindt om van je kind te houden? Dat vraagt de Britse fotograaf Sian Davey zich af als Alice drie maanden oud is.
Sian Davey
Na een half jaar deelt ze haar gevoelens voor het eerst met haar familie.
Sian Davey
Psychotherapeut Davey volgt op dat moment een master fotografie aan de universiteit van Plymouth en besluit de camera erbij te pakken.
Sian Davey
Door haar dochter te fotograferen wil ze haar angst openbaar maken.
Sian Davey
Sian Davey werkt met een analoge camera en maakt gebruik van natuurlijk licht. Soms moet ze tientallen foto’s nemen voordat er eentje is gelukt.
Sian Davey
Terwijl ze minutenlang naast een snotterende Alice wacht, tot de zon haar huid raakt, vindt ze, na een half jaar fotograferen, langzamerhand de liefde die het eerste jaar afwezig was.
Sian Davey
"Alice heeft geen vriendjes en vriendinnetjes die net zijn zoals zij. Ze is de uitzondering in een normalemensenwereld. ”
Sian Davey
Op een van de beelden staat Alice tussen haar oudere zussen. Zij maken zich klaar voor een schoolfeest, trekken mooie kleren aan en maken zelfportretten met hun mobieltjes.
Sian Davey
Alice mag niet mee, teleurgesteld blijft ze in haar roze tutu op de oprit achter. Dat is dus het verschil tussen ‘gewone’ kinderen en kinderen zoals Alice, vertelt Davey.
"Ik wil via Alice vooral duidelijk maken hoe het is als je wél een kind met down krijgt. Een optie die tijdens mijn zwangerschap te weinig aandacht kreeg.”
Sian Davey
"Ondertussen worden er steeds minder kinderen met down geboren, maar laten we ze vooral niet vergeten.”
Sian Davey