John Kasich vergaloppeert zich over vrouwen en keukens

John Kasich bood op CNN zijn excuses aan voor een opmerking over vrouwen in de keuken. Screenshot CNN

Ook al trekt hij telkens maar een paar procent van de stemmen, John Kasich wil van opgeven niet weten. De Republikeinse gouverneur van Ohio probeert het uit te zingen totdat de voorverkiezingen gematigder staten als Michigan en Ohio bereiken, waar hij alsnog hoopt enig momentum te krijgen. Maar maandag maakte hij een lelijke uitglijder.

Kasich, een ervaren bestuurder die in Ohio heel populair is, probeert uit alle macht de ‘grote tent’ met daarin de brede achterban te bouwen waarvan de Republikeinen weten dat ze hem nodig hebben. Maar het lukt Marco Rubio, die veel extremer is in zijn opvattingen, tot nu toe veel beter zich tegenover Cruz en Trump als het iets matiger alternatief te positioneren, zeker nu Jeb Bush is opgestapt. Bij de Republikeinse caucus in Nevada van dinsdag staat Kasich in de peilingen op een vierde plaats, met zeven procent van de stemmen.

Maandag gleed Kasich lelijk uit toen hij probeerde te vertellen hoe belangrijk vrouwen altijd geweest zijn voor zijn politieke carrière. Bij een bijeenkomst in Virginia verzekerde Kasich zijn publiek dat hij altijd veel aanhang heeft gehad onder gewone mensen, al sinds hij in 1978 voor de eerste keer campagne voerde voor de senaat in Ohio: “We hadden gewoon een leger mensen dat.., en veel vrouwen, die hun keukens verlieten om erop uit te gaan, en van deur tot deur te gaan, en verkiezingsborden in tuinen te zetten,” zei hij.

Abortus

Een vrouw in het publiek stond op en zei tegen hem: “Ik wil u graag mijn steun betuigen, ik kom alleen niet net uit een keuken.” “I got ya,” antwoordde Kasich, “Snap ik.” De vrouw vroeg Kasich vervolgens waarom hij in Ohio een streep had gehaald door de financiering van Planned Parenthood, een keten van vrouwengezondheidscentra waarover opschudding ontstond door met de verborgen camera gemaakte filmpjes waarin artsen over geaborteerde foetussen spraken. Kasich antwoordde dat in Ohio genoeg gezondheidszorg voor vrouwen is, en dat hij een hoop doet aan kindersterfte.

Kasich spreekt doorgaans niet over abortus, waar hij tegen is. Maar volgens Politico is in Ohio na een serie restrictieve door hem getekende wetten de helft van de abortusklinieken gesloten. Abortus is in de VS legaal.

Ondertussen was het kwaad al geschied. Kasich’ opmerking over keukens vloog het web over. Hillary Clinton twitterde: “Het is 2016. De plek van een vrouw is, waar zij wil dat die is.”

Twitter avatar HillaryClinton Hillary Clinton It’s 2016. A woman’s place is…wherever she wants it to be. https://t.co/lkXdirHlap

Ilyse Hogue, directeur van Naral, een organisatie die abortus legaal wil houden (en een aanhangster van Hillary Clinton), schreef in een verklaring: “Toen ik de nieuwste beledigende opmerkingen van John Kasich aan het adres van vrouwen en hun rechten hoorde, liet ik bijna de ovenschotel vallen die ik net uit de oven haalde! Vrouwen willen een president die voor legale abortus is, Planned Parenthood steunt en onze prestaties niet beperkt tot die in de keuken.”

Dieet

Kasich heeft zich ondertussen al eerder licht in de vingers gesneden als het gaat om vrouwen en minderheden. Toen hij in november sprak over zijn ervaring met het sluitend houden van een begroting, vroeg hij ter illustratie aan een vrouw in het publiek of ze wel eens op dieet was. Waarna hij uitlegde dat als je eenmaal wat bent afgevallen, de verleiding om toch weer veel te eten (uit te geven) groter wordt. De opmerking werd met opgetrokken wenkbrauwen ontvangen.

Ook toen Kasich bij een bijeenkomst in Californië in september vol affectie over het Latijns-Amerikaanse kamermeisje in zijn hotel sprak, “van wie we veel kunnen leren”, en afsloot met dat hij haar een fooi had gegeven en om wat meer zeep had gevraagd, kwam er commentaar op de manier waarop hij een lid van een essentiële kiezersgroep afschilderde.

Excuses

Later maandag bood Kasich bij CNN zijn excuses aan nadat presentator Wolf Blitzer daarop had aangedrongen. Het was nooit zijn bedoeling beledigend te zijn, zei hij. Hij had gesproken over een ander tijdperk en “soms zeg je dingen niet zoals je ze wilt zeggen.”

“Toen ik net campagne voerde voor een politiek ambt, deed ik voortdurend kleine bijeenkomsten. Die waren bij de mensen thuis, aan de ontbijttafel, of ‘s avonds, als we koffie dronken en ik mensen wierf. Veel vrouwen hebben een belangrijke rol gespeeld in mijn campagne en mijn politieke leven, en nog steeds,” legde hij uit.

Toen Blitzer volhield dat veel vrouwen zijn commentaar beledigend vonden, zei Kasich: “Ik bied graag mijn excuses aan als ik iemand beledigd heb, maar dit was niet beledigend bedoeld.”

    • Maartje Somers