Het nieuwste wapen tegen zika: een liedje

De Jamaicaanse dokter Michael Abrahams geeft in ‘We Nuh Want ZIKV’ tips die moeten voorkomen dat het virus zich verspreidt.

Screenshot 'We Nuh Want ZIKV'

Hoe moet het zikavirus worden teruggedrongen? Dat lijkt een van de belangrijkste vragen voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op dit moment. Kan er snel een vaccin ontwikkeld worden of helpen genetisch gemodificeerde muggen de crisis het hoofd te bieden? Niemand die het met zekerheid kan zeggen.

Misschien kan dit liedje van de Jamaicaanse YouTuber en dokter Michael Abrahams een bijdrage leveren in de strijd. Nee, het is niet zo dat Abrahams een speciale geluidsfrequentie in z’n liedje gebruikt heeft waardoor de muggen spontaan dood neervallen. Het nummer We Nuh Want ZIKV - in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid - moet vooral zorgen voor bewustwording bij de Jamaicaanse bevolking. Want met een paar simpele tips valt verdere verspreiding van het virus enigszins te beperken. “Prevention is the greatest weapon,” zingt Abrahams op een vrolijke dancehallbeat.

De BBC heeft een kort video-interview met Abrahams gehouden. Daarin zegt Abrahams dat muziek volgens hem de beste manier is om de bevolking te bereiken: “Het dancehallgenre is nu het meest populair.” Tips die hij de kijker geeft: verschoon het water in vazen elke dag en maak je vuilniszak goed dicht als je hem buiten zet. En als shout out naar de pregnant ladies: bescherm je zelf, en bescherm je baby’s.

Abrahams is in het dagelijks leven gynaecoloog, maar daarnaast staat hij ook regelmatig op het podium als komiek. Toen hij zelf het Chikungunya-virus opliep, dat verspreid kan worden door dezelfde mug die zika verspreidt, besloot hij over zijn ervaringen een liedje te schrijven op de melodie van Every Breath You Take. Ter lering en vermaak, al denkt Abrahams over dat laatste anders: “Sommige mensen vinden het amusement, ikzelf eigenlijk niet echt.”

    • Joram Bolle