Griekse politie ontruimt grensovergang met Macedonië

Macedonië laat alleen nog Irakezen en Syriërs toe. Daardoor ontstaat een opstopping van andere migranten in buurland Griekenland.

Migranten klimmen over de grens met Macedonië.
Migranten klimmen over de grens met Macedonië. Foto Alexandros Avramidis / Reuters

De Griekse autoriteiten zijn bezig migranten aan de grens met Macedonië weg te halen, meldt persbureau Reuters. Het gaat voornamelijk om Afghanen.

De migranten bij het plaatsje Idomeni houden spoorlijnen bezet uit onvrede met het besluit van Macedonië alleen nog Irakezen en Syriërs toe te laten die nu in Griekenland zitten. Op maandag bestormde een deel van hen het grenshek al, na een demonstratie. Daarop ging de grens helemaal dicht. Als gevolg van het besluit zijn er zo’n 4.000 tot 5.000 migranten gestrand in Idomeni.

Volgens de Duitse krant Der Spiegel staan er bussen klaar om de migranten tachtig kilometer verderop naar Thessaloniki te brengen. De wegen rondom de grensovergang zijn afgesloten, journalisten worden niet toegelaten. Alleen medewerkers van vluchtelingenorganisatie UNHCR van de VN hebben toegang.

Opstopping

De Macedoniërs zeggen hun beslissing Afghanen te weren te hebben genomen nadat Servië eerder hetzelfde deed. Oostenrijk heeft gezegd per dag nog maar 3.200 migranten toe te laten. Ook heeft het land een dagelijkse limiet van tachtig ingesteld voor het aantal asielverzoeken dat ingediend kan worden.

In Griekenland ontstaat ondertussen een opstopping. Migranten die via de Griekse eilanden aankomen in de havenstad Piraeus - de afgelopen dagen al 8.000 - worden niet meer vervoerd naar Idomeni om verder door te reizen naar andere Europese landen.

Overleg

Griekenland vreest de zorg voor 70.000 migranten op zich te moeten nemen, terwijl het land zegt voor maar 20.000 migranten capaciteit te hebben. Alleen dit jaar al kwamen er via de Middellandse Zee 94.000 migranten naar Griekenland.

Er zijn verschillende overleggen gepland om tot een oplossing te komen voor het vluchtelingenprobleem. Oostenrijk zit woensdag met de Balkanlanden om tafel in Wenen. In Praag was er al overleg tussen de landen van de zogeheten Visegrádgroep (Hongarije, Polen, Tsjechië, Slovenië), waar ook Macedonië en Bulgarije bij aansloten. Donderdag en vrijdag staat er een overleg in Brussel van de EU op de agenda.

Bezorgd

De hoogste baas van de UNCHR, Filippo Grandi, heeft dinsdagmiddag gezegd zich zorgen te maken om de besluiten van Balkanlanden om hun grenzen helemaal of gedeeltelijk te sluiten, meldt AFP. De landen zouden een “chaos” kunnen creëren, zegt Grandi: “Het schept verwarring en waarschijnlijk onregelmatige vluchtelingenstromen. Het zal de last op Griekenland vergroten terwijl dat land al een zeer ware verantwoordelijkheid draagt.”

    • Joram Bolle