Gezinnen verlaten weer de stad voor een huis met tuin erbuiten

De verstopping die door de crisis was ontstaan is voorbij. Gezinnen gaan groter wonen.

Meer mensen weg uit Den Haag en Amsterdam
Meer mensen weg uit Den Haag en Amsterdam

Steeds meer mensen verhuizen van de grote stad naar andere plekken in het land. Vaak gaan ze naar een dichtbij gelegen gemeente. In Rotterdam is de situatie echter anders, daar komen juist meer mensen wonen dan er weggaan.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het bureau zag ook dat er vorig jaar ruim 39.000 mensen uit Amsterdam vertrokken. Dat zijn er bijna 4.000 meer dan een jaar eerder en bijna 10.000 meer dan in 2013. Het aantal mensen dat vanuit andere gemeenten naar Amsterdam verhuisde nam ook toe, maar minder sterk. En hierdoor vertrekken er voor het eerst sinds het begin van de crisis in 2008 meer mensen uit Amsterdam dan ervoor terugkomen.

Na 2008 was er een soort verstopping, zegt Jan Latten, hoofddemograaf van het CBS. Mensen verhuisden niet; ze vonden de toekomst onzeker, waren soms hun baan kwijt, of konden hun huis niet verkopen vanwege de ingestorte huizenmarkt. „Sinds 2014 zien we weer beweging.” Vooral gezinnen verhuizen, naar een passend huis met een tuin. Buiten de stad.

Het CBS ziet dat mensen vaak wel in de buurt van hun grote stad blijven. Amsterdammers strijken neer in Heemstede en Amstelveen. Utrechters in Zeist, De Bilt, Nieuwegein.

Ondanks de vertrekkers steeg het totale aantal inwoners van de grote steden wel. Dat komt door immigratie uit andere landen. Alle vier de steden ontvingen meer immigranten dan ‘binnenlandse verhuizers’. Bovendien werden er meer baby’s geboren dan er mensen overleden.