VS en Rusland zeggen dat staakt-het-vuren zaterdag van kracht wordt in Syrië

De VS en Rusland zijn het eens over de uitwerking van een staakt-het-vuren in Syrië, dat zaterdag moet ingaan. Dat staat in een gezamenlijke verklaring die in Washington en Moskou is uitgegeven. De Amerikaanse president Obama en zijn Russische ambtgenoot Poetin hebben het akkoord telefonisch besproken.

Zondag zei de Amerikaanse van Buitenlandse Zaken, John Kerry, al dat er een „voorlopig akkoord” tot stand was gekomen. De Syrische oud-minister Riad Hijab, woordvoerder van de alliantie van oppositiegroepen en -partijen, gebruikte die terminologie maandag ook op televisie toen hij sprak over een „tijdelijke wapenstilstand”.

De Syrische president Assad en de oppositie hebben tot vrijdagmiddag de tijd de overeenkomst te accepteren.

Aanvallen op groeperingen die de VN-Veiligheidsraad als terroristisch bestempelt, zoals Islamitische Staat (IS) en Jabhat al-Nusra, vallen niet onder het staakt-het-vuren. Maar over andere, gematigder groeperingen bestaat nog veel onduidelijk. Zo is nog niet bekend in welke regio’s het staakt-het-vuren van kracht wordt. Rusland wil doorgaan met het bestoken van groeperingen die het als terreurorganisaties beschouwt. Volgens de VS en hun bondgenoten zijn daar ook gematigde groeperingen onder, die zij juist steunen.