Teruglezen: Dode en grote ravage bij treinongeluk Dalfsen

We sluiten het liveblog

Hiermee besluiten we het liveblog. Dit is wat we weten:

- Omstreeks 09:00 uur is dinsdagochtend in Dalfsen een personentrein op een overstekende hoogwerker gebotst. Daarbij is de machinist om het leven gekomen.
- De trein van vier wagons is ontspoord en op zijn kant in het aangrenzende weiland terechtgekomen.
- Hulpdiensten rukten uit met groot materieel: tien tot twaalf ambulances en twee traumahelikopters.
- De trein had vijftien passagiers aan boord. Vier van hen konden na verpleging ter plaatse naar huis, twee anderen moesten naar het ziekenhuis.
- De bestuurder van de hoogwerker is aangehouden voor verhoor. De spoorwegovergang waarover hij reed was beveiligd met slagbomen.
- Volgens ProRail gaat het zeker nog een paar dagen duren voor de ravage is opgeruimd en het spoor is hersteld.

Hulpverleners verlaten trein

Hulpverleners verlaten op dit moment het treinwrak in Dalfsen. Volgens burgemeester Noten is het dodelijke slachtoffer geborgen en zijn de gewonden naar het ziekenhuis. De politie blijft wel aanwezig om onderzoek te doen.

Burgemeester: buitengewoon gelukkige omstandigheid

Volgens burgemeester Han Noten van Dalfsen is de materiële schade enorm, maar zijn er naar omstandigheden weinig gewonden gevallen. De trein reed op volle snelheid. Ambulancepersoneel verzorgde vijf lichtgewonden ter plekke. Twee gewonden moesten naar een ziekenhuis worden vervoerd. Er zaten op het moment van het ongeluk vijftien mensen in de trein. Noten sprak tijdens de persconferentie van een "bijzonder gelukkige omstandigheid"

"In de avondspits zit deze trein helemaal vol, nu zat die nagenoeg leeg."

Politie spreekt bestuurder hoogwerker

De politie is in gesprek met de bestuurder van de hoogwerker die het spoor overstak. Het is nog niet bekend of de man ergens van wordt verdacht. De overgang was beveiligd met spoorbomen. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de toedracht. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid zijn ook in Dalfsen voor onderzoek.

Ooggetuige: ik zag trein uit de rails schuiven

Astrid Kempers, die op 250 meter van de spoorlijn woont, was vanmorgen getuige van het ongeluk. NRC-verslaggever Annette Toonen sprak met haar.

"Ik zat aan de keukentafel te werken. Ik hoorde een knal en keek op. Ik zag een trein uit de rails schuiven."

Meteen belde ze 112 en reed met haar auto naar de plek des onheils. Ze probeerde waar mogelijk te helpen.

"Dat bleek eigenlijk niet nodig. De hulpdiensten waren er al snel. De passagiers waren al snel uit de trein gekomen.''

Ze telde vijf tot zes mensen, allemaal hevig geschrokken. Ze leken fysiek in orde. Ook de bestuurder van de hoogwerker, zo denkt Kempers. De bellen bij de spoorwegovergang luiden nog steeds, het lijkt niet mogelijk te zijn om ze uit te zetten.

"Bizar dat zoiets in je achtertuin gebeurt."

Reactie staatssecretaris Dijksma

Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu, PvdA) laat in een verklaring weten geschrokken te zijn van het ernstige treinongeluk. Haar medeleven gaat uit naar alle slachtoffers en nabestaanden. Ook minister Schultz betuigt haar medeleven:

Twitter avatar MelanieSvH Melanie Schultz Vreselijk het treinongeluk bij Dalfsen. Ik denk aan de slachtoffers en nabestaanden en wat zij moeten meemaken...

Persconferentie Dalfsen

Om 12:00 uur geeft de gemeente Dalfsen een persconferentie in het gemeentehuis.

Veiligheidsregio: twee slachtoffers naar ziekenhuis Zwolle

De aanrijding tussen de trein en de hoogwerker vond plaats bij een beveiligde spoorwegovergang. Het is nog niet bekend of de hoogwerker op het moment van de botsing overstak of dat die stil stond. De politie doet nog onderzoek naar de toedracht.

Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio IJsselland zijn twee gewonden naar een kliniek in Zwolle gebracht. Over hun toestand is niets bekend. Vier anderen mochten na medisch onderzoek door ambulancebroeders naar huis. Het is onbekend hoeveel inzittenden er in de trein zaten ten tijde van het ongeluk. Volgens de woordvoerder kan het zijn dat sommige inzittenden na het ongeval zijn weggelopen. Er worden inzittenden opgevangen in een woning aan het spoor.

Foto's van het ongeluk

Foto: ANP / Ginopress

Foto: ANP / Ginopress

Foto: ANP / Ginopress

Foto: ANP / Ginopress

Foto: ANP / Ginopress

Foto: ANP / Ginopress

Hier gebeurde het ongeluk

Het ongeluk vond plaats bij de spoorwegovergang bij het Lage Veld, tussen Dalfsen en Ommen.

Foto uit gekantelde trein

Onderstaande foto is gemaakt door een van de inzittenden van de trein. Dat is niet degene die de tweet uitstuurde, maar een vriend van een collega. De persoon in kwestie was niet bereikbaar voor commentaar.

Burgemeester: Eén dode, één gewonde

Bij het treinongeluk bij Dalfsen is één dode en "één echt gewonde" gevallen. Dat meldt burgemeester Han Noten aan de NOS. Andere passagiers zijn erg geschrokken. Volgens Noten zaten er weinig passagiers in de trein.

Onderzoeksraad Veiligheid naar Dalfsen

Onderzoekers van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) gaan een bezoek brengen aan de plek van het ongeluk. Dat gebeurt vaker; de onderzoekers gaan kijken waar het misging en of er veiligheidsprotocollen zijn geschonden.

Twitter avatar Onderzoeksraad Onderzoeksraad Onderzoekers onderweg naar #Dalfsen ivm ontspoorde trein. #Onderzoeksraad

Periscope-stream toont plaats ongeluk

Deze Periscope-stream laat de plek van het ongeluk zien. We zien treinstellen die in het weiland langs het spoor liggen.

B en W Dalfsen in crisisberaad

Er zijn bij het treinongeval vier treinstellen ontspoord. Zo meldt de gemeente Dalfsen aan ANP. Burgemeester Han Noten is in crisisberaad, en is nog niet op de plek van het ongeluk geweest.

'Machinist trein overleden'

De machinist van de trein zou zijn overleden, zo meldt RTV Oost. Arriva kon de dood van de machinist nog niet bevestigen; volgens een woordvoerder is dat aan de Veiligheidsregio.

  • In de buurt van Dalfsen is een ernstig ongeluk gebeurd met een personentrein. Ter hoogte van het Lage Veld botste dinsdagochtend een trein op een hoogwerker. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio IJsselland zijn er gewonden, al is er nog niet bekend hoeveel.
  • RTV Oost meldt dat er tien tot twaalf ambulances onderweg zijn naar de plek van het ongeluk. Ook is er een traumahelikopter uit Groningen onderweg naar de plek van het ongeval.
  • Er zijn diverse wagons gekanteld en in een weiland naast het spoor terechtgekomen. Tussen Dalfsen en Ommen rijden volgens vervoerder Arriva voorlopig geen treinen.

De plaats van het ongeluk: