Kijken kijken niet kopen, bij Perry Sport

Perry Sport in de Spuistraat, maandag tegen sluitingstijd. Klanten kijken, passen. Bijna niemand koopt. Ze vinden het jammer: weer een winkel weg.

None

Het is best druk bij de Perry Sport in de Haagse Spuistraat. Het licht van de felle, rode lampen op de gevel steekt schril af tegen het aangrenzende grauwe, gesloten pand van V&D. De borden met SALE en de rekken vol afgeprijsde sportkleding lokken voorbijgangers de winkel in.

Aangeboden: wintersportjacks

Medewerkers helpen met het aanpassen van sportschoenen en het uitzoeken van wintersportjacks.

Vanochtend kregen zij allemaal een mail van hun management, met het bericht dat de winkelketen uitstel van betaling heeft aangevraagd.

Voor de bedrijfsleidster was die mail, net als voor de andere medewerkers, een grote verrassing. „We weten helemaal niet wat er aan de hand is. We weten alleen dit.” Voelt ze zich slecht geïnformeerd? „Nee hoor”, zegt ze, „mijn leidinggevenden wisten dit vast ook pas vanochtend”.

Ja, er is „ergens heel hoog” vast wel „iemand” die over dat soort geldzaken gaat, maar die persoon kent ze niet.

„Het kan ook nog gewoon goed komen”, houdt ze de moed erin. Aan deze Perry-vestiging zal het niet liggen. „Hier loopt het altijd prima. Maar ik weet niet hoe het in de andere winkels is.”

Een deel van het winkelend publiek in Den Haag is nog niet op de hoogte van de uitstel van betaling van Perry.

Gezocht: voetbalschoenen

Een jongen die op zoek is naar voetbalschoenen baalt als hij het nieuws hoort. Perry Sport heeft goede spullen, vindt hij, en is bovendien als een van de weinige winkels in Den Haag tot zeven ’s avonds uur open. Voetbalschoenen kan hij vandaag alleen niet vinden. Hij gaat nog even langs bij een andere sportwinkel.

Gezocht: niets in het bijzonder

Twee vrouwen die bezig zijn met een weinig doelgerichte shoppingronde door de binnenstad, vinden het ‘jammer’ voor de winkelketen. Ze komen bijna nooit bij Perry Sport, „maar het is toch sneu voor de mensen die hier werken”. Bovendien wordt het zo wel heel leeg in de straat, vinden ze. Ook zij verlaten met lege handen de winkel.

Gezocht: skisokken

Anderen zijn wel op de hoogte van het nieuws. Een vrouw die op zoek is naar skisokken vond het „heel spijtig” om vanmiddag te lezen over de uitstel van betaling. Zij komt vaak op de maandelijkse kortingsavonden in de winkel. Haar Perry Sport-klantenkaart is alleen geldig bij Perry Sport en Aktiesport, „dus daar heb ik straks helemaal niets meer aan”. De skisokken zijn er niet in haar maat, dus vandaag verlaat ze de winkel zonder iets te kopen.

Gezocht: hardloopondergoed

Een man die op zoek is naar hardloopondergoed zou de Perry Sport ook missen als die dichtging. „Ik koop bijna alles online”, zegt hij, „maar toch vond ik het jammer toen ik vanmiddag het nieuws over Perry las”.

Hardloopondergoed heeft Perry Sport niet, dus ook deze klant loopt naar buiten zonder iets af te rekenen. Maar hardloopondergoed is ook wel een specifiek product, verzekert hij het personeel. „Intersport had het ook niet. Dus het ligt niet aan jullie.”

Gevonden: hardloopschoenen

Net als het lijkt of geen enkele klant nog iets gaat afrekenen vanavond, lopen twee jongens naar de kassa. Ze hadden toch al hardloopspullen nodig, vertellen ze, en toen ze het nieuws hoorde over Perry besloten ze gelijk na werk langs te gaan. „Ook om een beetje te steunen”, zegt een van hen.

De aangeschafte schoenen moeten de jongens klaarstomen voor de aankomende „run-events” waar ze aan meedoen, met de Haagse City-Pier-City-run over twaalf dagen als eerste. Hardloopspullen kopen ze nooit online, passen is belangrijk. „Niets zo vervelend als een lange afstand rennen met schoenen of kleren die niet goed zitten.”

Gedraaid: Cher

De jongens zijn de laatste klanten van de dag. Om zeven uur gaan de deuren van de Perry Sport op slot. Uit de speakers in de winkel klinkt het nummer If I could turn back time van Cher.

De medewerkers zwaaien. Dan gaan de felle rode lampen op de gevel uit.

    • Doortje Smithuijsen