Dodental door cycloon Fiji opgelopen naar 29

Afgelopen weekend trok de zwaarste storm ooit over de eilandenstaat. Complete dorpen zijn verwoest.

Een verwoest bezinestation op Fiji.
Een verwoest bezinestation op Fiji. Foto Naziah Ali / AFP

Het dodental in Fiji als gevolg van cycloon Winston is opgelopen tot zeker 29. Dat meldt persbureau AP. Omdat hulpverleners de afzonderlijke eilanden eerder nog niet goed konden bereiken, komt er nu pas meer zicht op de totale schade die de storm van afgelopen weekend heeft aangericht.

Op maandag werd bekend dat er minstens zeventien doden waren. De doden die nu geteld zijn, zijn grotendeels afkomstig van het eilandje Koro. Tien mensen werden daar het slachtoffer.

Verschillende landen hebben hulp toegezegd aan de Pacifische eilandenstaat: Australië en Nieuw-Zeeland samen voor zo’n 5 miljoen dollar. Ook de VS, China en Frankrijk zouden hulp hebben toegezegd, volgens een woordvoerder van de regering.

Winston was de zwaarste storm in de geschiedenis van Fiji. Windsnelheden liepen op tot zo’n 300 kilometer per uur. Complete dorpen zijn verwoest en de elektriciteitsvoorziening is zwaar beschadigd. 8.100 mensen schuilen op noodlocaties.

Na de storm riep de regering van Fiji de noodtoestand uit. Die zal zeker dertig dagen duren. Gevreesd wordt voor een gebrek aan drinkwater. Bewoners wordt aangeraden hun water te zuiveren door het te koken of om alleen water uit flessen te drinken.