Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag.

Chinezen maken doorstart met Solland Solar

Zonnecellenfabriek Solland Solar maakt een doorstart. Het Heerlense bedrijf is een half jaar na het faillissement overgenomen door het Chinese Trina, schrijft De Telegraaf. De Chinezen kopen alle gebouwen, machines en voorraden.

Als Solland Solar weer open gaat is er werk voor meer dan honderd mensen, terwijl er op het moment van het faillissement nog maar 91 mensen aan de slag waren. De doorstart duurde zo lang omdat de grond waar de fabriek op staat buiten de boedel viel en in handen is van de Italiaanse ondernemer Massimo Pugliese die Solland in 2012 had overgenomen.

Het is nog niet bekend wanneer de fabriek de poorten weer opent, zegt een woordvoerder van Trina:

“We beginnen nu met het aannemen van mensen, in samenwerking met het UWV en arbeidsmarktinstanties in Duitsland en België.”

Trina zal er een zware dobber aan krijgen om Solland Solar winstgevend te krijgen. In de laatste jaren voor het faillissement werd fors verlies geleden. In 2013 1,9 miljoen euro, in 2014 5,4 miljoen euro en in 2015 tot aan het faillissement 3,1 miljoen euro.

Kondigt Nancy McKinstry vandaag haar aftreden aan?

Na bijna dertien jaar als bestuursvoorzitter van Wolters Kluwer vinden aandeelhouders dat Nancy McKinstry haar langste tijd heeft gehad. Als de Amerikaanse vandaag bij de presentatie van de jaarcijfers niet haar terugtreden bekendmaakt, willen ze volgens De Volkskrant op de aandeelhoudersvergadering van 21 april van de commissarissen horen waarom ze met McKinstry door willen.

Nancy McKinstry is op dit moment de langstzittende CEO van Nederland. Ze trad in 2003 aan en heeft Wolters Kluwer met succes getransformeerd van een uitgever van papieren vakuitgaven naar een digitale informatieleverancier. De beurskoers is in die jaren ruim verdubbeld.

Toch vinden veel aandeelhouders het nu tijd worden voor een fris gezicht. De beurskoersen stegen vooral door inkoop van eigen aandelen en de omzet is de laatste jaren nauwelijks gegroeid. Ook vindt de VEB-directeur Paul Koster haar beloning van in totaal 55 miljoen euro sinds haar aantreden buitensporig hoog:

“Wolters Kluwer zit in een relatief rustige sector. Los van de bedragen voor pensioen is de beloning van McKinstry bijna net zo hoog als die bij Shell. En dat bedrijf is, met alle respect, echt van een heel andere orde dan Wolters Kluwer.”

Nederlanders bouwen innovatieve zonnekassen in Oman

Het Nederlandse Kubo heeft een grote opdracht binnengesleept om kassen te bouwen in de woestijn van Oman. De grootste kassenbouwer van Nederland gaat geen tuinbouwkassen bouwen, maar innovatieve ‘solarkassen’ die worden gebruikt als zonne-energiecentrale voor de oliewinning, meldt het Financieele Dagblad.

Het complex wordt 190 hectare groot, dat is vergelijkbaar met 350 voetbalvelden. De zonnekassen zijn zeven meter hoog en hebben zonnepanelen en gewelfde spiegels op het dak. Die wekken stoom op waarmee olie onder de grond wordt verhit om vervolgens makkelijker opgepompt te kunnen worden.

Als de bouw in 2018 voltooid is kunnen de kassen gezamenlijk meer dan één gigawatt aan zonne-energie opwekken. De kassen zijn zo ontworpen dat ze de meest hevige woestijnstormen kunnen doorstaan. Het levert Kubo tientallen miljoenen aan extra omzet op.