Delta Lloyd gaat cruciale fase in

Beleggers verzetten zich tegen aandelenuitgifte van de verzekeraar. Goede jaarcijfers kunnen hun stemming misschien verbeteren.

Grote aandeelhouders van Delta Lloyd dreigen dwars te liggen tegen aandelenuitgifte Foto Olaf Kraak

Voor elk beursgenoteerd bedrijf is de publicatie van de jaarcijfers een belangrijk moment. Maar voor Delta Lloyd, dat woensdagochtend met resultaten komt, is dat des te meer zo. De Amsterdamse verzekeraar is al maanden een speelbal op de beurs. De koers van het eens geliefde aandeel is in een half jaar tijd zo sterk gedaald, dat een ongewenste overname een risico is geworden.

Beleggers maken zich grote zorgen over de kapitaalpositie van het bedrijf. Dat kapitaal is nodig voor het opvangen van financiële schokken en het veiligstellen van de uitkeringsbeloften aan polishouders. Die positie was volgens Delta Lloyd zelf bij de laatste officiële meting in november ongezond laag.

De beleggers vrezen voor de belangrijkste maatregel die de top van Delta Lloyd wil nemen om de kapitaalpositie te versterken: de verkoop van maximaal 1 miljard euro aan nieuwe aandelen. Dat betekent voor beleggers dat de winst over meer aandelen wordt verspreid – en zij dus minder dividend per aandeel krijgen.

Misschien dat goede resultaten het negatieve sentiment een beetje kunnen kantelen. Want elke blijk van vertrouwen kan topman Hans van der Noordaa in deze turbulente fase voor zijn bedrijf goed gebruiken.

Over drie weken breekt voor hem een cruciale dag aan. Op 16 maart gaat Van der Noordaa op een ingelaste aandeelhoudersvergadering toestemming vragen voor de maatregel. Volgens hem is die van kritiek belang voor Delta Lloyd, en daarmee dus ook in het belang van de aandeelhouders. Sinds 1 januari geldt een nieuw toezichtsregime voor verzekeraars en dat stelt strengere eisen aan buffers.

Maar de uitkomst van die vergadering wordt steeds onzekerder. Een groeiend aantal grote aandeelhouders verzet zich tegen de plannen. NRC meldde in januari dat meerdere grootaandeelhouders overwegen tegen te stemmen. Persbureau Reuters berichtte anderhalve week geleden dat de rebellerende aandeelhouders inmiddels goed zijn voor zo’n 32 procent van alle aandelen.

Het zou gaan om onder meer grote internationale vermogensbeheerders, hedgefondsen en financiële conglomeraten, evenals de investeringsmaatschappij van mediatycoon John de Mol. Zij vinden dat Delta Lloyd ook met een (veel) kleinere emissie goed gekapitaliseerd is.

Om de aandelenuitgifte te kunnen doen, heeft Van der Noordaa genoeg aan een gewone meerderheid. 32 procent komt daar niet in de buurt. Maar de opkomst bij dergelijke vergaderingen is doorgaans niet hoger dan 60 tot 70 procent. Dan wordt het toch een onzekere aangelegenheid.

Ook bij kleinere aandeelhouders groeit naar verluidt de onvrede. Bij ABN Amro, waar veel vermogende particulieren beleggen in onder andere Delta Lloyd, zouden veel klachten zijn binnengekomen. Beleggers zouden niet bereid zijn om nog een keer geld te steken in het bedrijf.

In maart vorig jaar kwam Delta Lloyd ook al met een – onverwachte– aandelenemissie, ter hoogte van 338 miljoen euro. De helft daarvan werd weggezet bij het Taiwanese conglomeraat Fubon en de andere helft voornamelijk bij kleinere beleggers. De koers is sindsdien van 17 naar 5 euro gedaald. Fubon heeft Delta Lloyd aansprakelijk gesteld voor de verliezen op haar beleggingen.

Daar komt bij dat Delta Lloyd de aandelen naar verwachting niet kan verkopen tegen de huidige koers. Het gaat om een, in jargon, claimemissie. De bestaande aandeelhouders hebben dan het recht om als eerste aandelen bij te kopen. Zo kunnen zij voorkomen dat hun belang niet (al te veel) slinkt. Maar dat willen de meesten alleen tegen een korting.

Die korting is bij de gemiddelde claimemissie aan de stevige kant, tussen de 20 en 30 procent. Om 1 miljard euro aan kapitaal op te halen, moet Delta Lloyd tussen de 266 en 333 miljoen nieuwe aandelen uitgeven. Dat betekent een enorme verwatering voor beleggers – en vormt dus een goede reden om tegen te stemmen.

Turbulentie op de beurzen

Goede resultaten kunnen de stemming veranderen. Evenals aankondigingen over de voortgang van andere maatregelen die Delta Lloyd wil nemen om zijn kapitaalpositie te versterken, zoals de verkoop van zijn belang (van 30,5 procent) in Van Lanschot Bank. Het Financieele Dagblad meldde dinsdag dat Delta Lloyd nu overweegt het belang op de beurs te verkopen – een onzekere exercitie gezien de turbulentie op de beurzen momenteel, die vooral financiële instellingen treft. Maar Delta Lloyd moet kennelijk wel. Een onderhandse verkoop lijkt niet te lukken.

Cruciaal is hoe de kapitaalpositie er op woensdag uitziet. Van der Noordaa hoopt vooral ook dat hij duidelijkheid kan geven over de impact op de buffers van een aantal onzekerheden die nog rond het nieuwe toezichtsregime hangen. Die gaat onder meer over wat er gebeurt als de rekenrente in de (nabije) toekomst omlaag gaat. Die rente gebruiken verzekeraars om te bepalen hoeveel geld zij nú moeten aanhouden om uitkeringen aan polishouders stráks te kunnen voldoen.

Als het plaatje tegenvalt, wordt het lastiger voor Van der Noordaa. In februari, toen hij de vergadering aankondigde, zei hij dat hij niet van plan is te wijken voor het verzet. Hij liet een kleine opening door te zeggen dat hij ook niet van plan is om op kapitaal te gaan zitten als dat niet nodig is. Ergo: een kleinere aandelenemissie zou in dat geval kunnen. Maar Van der Noordaa benadrukte dat Delta Lloyd niet over één nacht ijs is gegaan in zijn berekeningen.

Als er toch ruimte is, zou hij dat woensdag kunnen aankondigen. Het kan echter ook langer duren, en misschien gebeurt het wel helemaal niet. Dan wordt het pas echt spannend. Durft hij de confrontatie met de beleggers aan op de aandeelhoudersvergadering? Als topmannen een ‘nee’ zien aankomen, zetten ze een stemming meestal niet door.

Maar als Van der Noordaa geen ruimte ziet, moet hij wel. Delta Lloyd heeft ook nog De Nederlandsche Bank die nauwgezet meekijkt. Met die toezichthouder vocht het bedrijf vorig jaar een verbeten conflict uit. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s waarschuwde eerder ook dat het Delta Lloyd een slechter rapportcijfer geeft als de emissie wordt afgeblazen.

    • Chris Hensen