‘Delta Lloyd brengt belang in Van Lanschot naar beurs’

Met de verkoop wil Delta Lloyd de kapitaalpositie verbeteren, vanwege de nieuwe kapitaalseisen voor verzekeraars.

Foto Sander Koning / ANP

Delta Lloyd brengt zijn belang in de bank Van Lanschot terug naar de beurs. De verzekeraar bekeek die optie al een paar maanden, maar heeft volgens Het Financieele Dagblad nu een besluit genomen. Met de verkoop van het belang van 30,5 procent wil Delta Lloyd zijn kapitaalpositie verbeteren.

Geïnteresseerde beleggers kunnen zich nu melden bij de banken die de verkoop begeleiden, zo melden bronnen aan het FD. Volgens de krant is het belang in Van Lanschot ongeveer 250 miljoen euro waard. Een woordvoerder van Delta Lloyd liet desgevraagd weten dat de verzekeraar nog steeds “alle opties” bekijkt.

In overleg met Van Lanschot zou Delta Lloyd het belang niet in één keer naar de beurs brengen, maar verdelen in brokjes. De aandelen van de bank voor zakelijke klanten en vermogende particulieren zijn nu maar beperkt verhandelbaar op de beurs. Ruim driekwart van de stukken is namelijk in handelen van vijf partijen, aldus het FD.

Één miljard aan kapitaal nodig

Door het belang in Van Lanschot te verkopen denkt Delta Lloyd zo’n 100 miljoen euro aan kapitaal vrij te maken. Dat is slechts een fractie van het bedrag dat de verzekeraar nodig heeft om aan de strengere kapitaaleisen te voldoen. In november maakte Delta Lloyd bekend de komende maanden één miljard euro op te willen halen.

Het grootste deel van dat bedrag moet dus bijeengebracht worden door de verkoop van eigen aandelen. Dat plan stuit tot nu toe echter op hevig verzet van een aantal grote aandeelhouders. Zij vinden dat Delta Lloyd ook met minder kapitaal toekan en dat de top bovendien meer werk moet maken van het ophalen van geld langs andere wegen.