Opinie

    • Sam de Voogt

De Thuiskok: Antipasti - gevulde sardientjes

illustratie jet peters

Sardi a beccaficu, zoals dit gerecht oorspronkelijk in het Siciliaans wordt genoemd, is een typisch Zuid-Italiaans gerecht en zo klassiek, dat het op de lijst van traditionele Italiaanse gerechten van het Italiaanse ministerie van Landbouw, Voedsel en Bosbouw staat. Per stad op het eiland Sicilië verschilt de bereiding. De bedoeling is dat u de sardines eerst fileert door ze aan de buikkant open te snijden en vervolgens kop, ingewanden en graat verwijdert. Bewaar wel de staart!

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel de dobbelsteentjes brood over een bakplaat, besprenkel met de olijfolie en zet de bakplaat 7 minuten in de oven totdat het brood goudbruin is (zet de oven niet uit). Voeg de vijgen, de pijnboompitten, de peterselie, de olijven, de sinaasappel- en de citroenrasp toe. Roer goed door elkaar tot een homogene en een beetje kleverige vulling. Vul de sardines met dit mengsel. Leg de sardines in een ovenschaal, verdeel de sinaasappel- en citroenschijfjes plus de laurierblaadjes over de vis en zet deze 10 en zet deze 10 minuten in de oven.

    • Sam de Voogt