Slecht begin 2016 voor export van bloemen

Voor Nederlandse exporteurs van bloemen en planten viel het begin van het jaar tegen. Hun omzet daalde in januari op jaarbasis met 6 procent tot 366 miljoen euro, blijkt uit nieuwe cijfers van brancheorganisatie VGB. De branche wijt de tegenvallende resultaten vooral aan het weer. Naar belangrijke exportmarkten als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk werden veel minder aan snijbloemen en pot- en tuinplanten uitgevoerd. De handel naar Rusland, dat in een economische crisis zit, zakte zelfs met 39 procent. Uitzonderingen vormden België en Polen, waarnaar juist meer werd geëxporteerd dan een jaar terug. De exporteurs handhaven hun „gematigde optimisme” over de afzetmogelijkheden dit jaar. De branche kende over heel 2015 een recordomzet van 5,6 miljard euro. (ANP)