Bernie Ecclestone weet de uitslag al

Formule 1 De opperbaas van de autosport verwacht een „saai” seizoen: Lewis Hamilton wordt opnieuw wereldkampioen.

De Duitser Sebastian Vettel van Ferrari, maandag tijdens een test op het Circuit de Catalunya bij Barcelona.
De Duitser Sebastian Vettel van Ferrari, maandag tijdens een test op het Circuit de Catalunya bij Barcelona. Foto AFP / JOSE JORDAN

Hoe spannend wordt het nieuwe Formule 1-seizoen? Terwijl de fans verwachtingsvol naar de eerste resultaten van de tests in Barcelona uitkijken, heeft opperbaas Bernie Ecclestone al een ontnuchterende prognose. „Het wordt saai. Ik zou mijn geld niet uitgeven om met mijn familie naar een race te gaan kijken”. Volgens de Britse miljardair staat de uitslag nu al vast: Lewis Hamilton van Mercedes wordt opnieuw wereldkampioen.

Nu is de 85-jarige Ecclestone nooit vies van provocerende uitspraken, hij hemelt met enige regelmaat Poetin op als ideale leider voor Europa en kwam eerder in problemen met een genuanceerde opinie over Hitler. Maar Ecclestone, de architect van het commerciële succes van de koningsklasse, heeft vrijwel altijd een bedoeling met zijn publicitaire oprispingen.

Nu lijkt hij de aanval te openen op de grote fabrieksteams. Mercedes en Ferrari, die acht van de elf teams (inclusief van zichzelf) van motoren voorzien, zijn zeer dominant op het asfalt en in de bestuurskamers van de autosport. Zij kunnen technische en reglementaire vernieuwingen tegenhouden die hun comfortabele positie aantasten. Volgens Ecclestone, die zijn kritische opmerkingen maakt in de Britse krant de Daily Mail, is er sprake van „een kartel”. Hij schaart zich daarmee plots achter de kleinere teams die ook vinden dat er machtsongelijkheid heerst.

Het Zwitserse Sauber is al naar de Europese Commissie gestapt om de oneerlijke concurrentieverhoudingen op het circuit aan te kaarten. Ecclestone wil meer strijd op de baan en snellere besluitvorming over innovatieve ingrepen, zoals nieuwe motoren in 2017 die minder ingewikkeld zijn, maar wel meer vermogen hebben.

Het ongeduld van de racepaus heeft te maken met de sluimerende crisis in de Formule 1: de sport trekt steeds minder tv-kijkers, de overmacht van Mercedes in de twee laatste seizoenen maakt het verloop van veel grands prix voorspelbaar.

Hij denkt onder meer aan een alternatieve manier om de startopstelling na de kwalificaties te bepalen. De strijd om poleposition moet blijven. „Zo kan de man die het snelst is zijn plaats in de geschiedenisboeken verdienen. Maar daarna zouden we kunnen bepalen dat de nummer 1 op plaats 10 start, de tweede op plaats 9 enzovoorts.”

Snellere wagen Max Verstappen

De opmerkingen van Bernie Ecclestone komen op het moment dat het seizoen officieus is gestart met de traditionele tests op het Circuit de Catalunya bij Barcelona. Daar worden gedurende twee weken de nieuwe bolides uitgeprobeerd.

Max Verstappen stapt dinsdag in zijn nieuwe STR11 waar dit jaar een Ferrari-motor in zit. Hoewel het een motor van vorig jaar betreft, dus die niet is doorontwikkeld, houdt Verstappens team Toro Rosso er rekening mee dat de auto een seconde per ronde sneller zal zijn dan vorig seizoen. Toen reed de Limburgse coureur met een Renault-motor die mank ging aan vermogen en betrouwbaarheid.

Verstappen eindigde in zijn debuutjaar 2015 op de twaalfde plaats in het eindklassement om de wereldtitel. Hij hoopt dit jaar twee keer zoveel punten binnen te halen. „Ik ben goed voorbereid op mijn tweede seizoen. Ik ben fysiek sterker, ken de circuits en het team is ook vooruit gegaan”, zegt Verstappen op zijn website.

Op de startgrid staan dit seizoen elf teams, er is voor het eerste sinds 2010 weer een debutant: het Amerikaanse team van Gene Haas. Renault, dat vorig jaar het noodlijdende Lotus overnam, is met een eigen team terug. Het 21 races tellende seizoen begint zondag 20 maart in Melbourne.