Artsen moeten stoppen met whatsappen over patiënten

Van de Autoriteit Persoonsgegevens moeten medici op zoek naar alternatieve methoden om snel informatie te delen.

Een mobiele telefoon met WhatsApp.
Een mobiele telefoon met WhatsApp. Foto Remko de Waal/ANP

De gratis berichtenapp WhatsApp mag niet gebruikt worden voor het versturen van medische gegevens door artsen en verpleegkundigen. Dat stelt de Autoriteit Persoonsgegevens dinsdag tegenover het televisieprogramma EenVandaag. Medici moeten daarom op zoek naar alternatieve methoden om snel informatie met elkaar te delen.

WhatsApp is eigendom van Facebook en heeft in het verleden diverse privacy- en beveiligingsproblemen gehad. Ook slaat de app standaard foto’s op de smartphone van de gebruiker op. Die foto’s worden op hun beurt weer door allerlei clouddiensten automatisch bewaard, waardoor het makkelijk kan gebeuren dat foto’s een eigen leven leiden.

Foto’s en andere privacygevoelige informatie

Deze zaak kwam aan het rollen naar aanleiding van een artikel in NRC vorig jaar waaruit bleek dat veel artsen het gratis berichtenprogramma gebruiken voor het onderling delen van informatie over patiënten, in sommige gevallen ook foto’s en andere privacygevoelige informatie. Dat doen ze vaak voor overleg met collega’s op afstand.

Artsenfederatie KNMG liet naar aanleiding daarvan in november onderzoek uitvoeren om de omvang van het probleem vast te stellen. Daaruit bleek dat vier op de tien artsen WhatsApp gebruiken voor het werk. Destijds wilde de Autoriteit Persoonsgegevens (toen nog het College Bescherming Persoonsgegevens) nog geen hard oordeel vellen over WhatsApp-gebruik door artsen. Dit is de eerste keer dat de privacytoezichthouder zich zo expliciet uitspreekt.

Inmiddels werken diverse bedrijven aan veiliger alternatieven voor WhatsApp, specifiek voor medisch gebruik. Maar hun apps slaan vooralsnog veel minder aan.