Aktiesport en Perry Sport failliet verklaard

Nadat maandag moederbedrijf USG uitstel van betaling kreeg, zijn de twee sportketens dinsdag failliet verklaard.

De Perry Sport in Leiden.
De Perry Sport in Leiden. Foto Alexander Schippers/ANP

De sportketens Aktiesport en Perry Sport zijn failliet verklaard. Dat bevestigt de rechtbank van Amsterdam. Maandag vroeg en kreeg het moederbedrijf achter de twee ketens, Unlimited Sports Group (USG), uitstel van betaling.

Ook een derde holding van USG, Teamsport BV, is volgens de rechtbank failliet verklaard. Voor het openblijven van de winkels heeft het faillissement geen gevolgen. Dinsdag werd bekend dat de winkels, website en kantoren nog zeker zes weken open blijven. Dat komt doordat uitkeringsinstantie UWV de eerste zes weken de salarissen van het personeel doorbetaalt. Dat geeft een curator de kans om de mogelijkheden voor een doorstart te onderzoeken, schreef economieredacteur Barbara Rijlaarsdam ten tijde van het faillissement van V&D:

“Bij surseance (uitstel van betaling) is het streven dat een onderneming intact blijft. De door de rechtbank aangestelde bewindvoerders zoeken, samen met het zittende management, naar oplossingen om dit voor elkaar te krijgen. Als zij voorzien dat dit niet lukt, omdat een onderneming niet levensvatbaar is en niet aan lopende verplichtingen kan voldoen, dienen zij bij de rechtbank een verzoek in om de surseance om te zetten in een faillissement.”

“In dat geval benoemt de rechter curatoren – meestal zijn dat dezelfde personen als de bewindvoerders – die het bedrijf in zijn geheel of in stukjes proberen te verkopen. De opbrengst verdelen zij vervolgens over de schuldeisers, zoals leveranciers. Het zittende management heeft bij een faillissement niks meer te zeggen over het vermogen; de curator heeft de leiding en neemt de beslissingen.”

Domino-effect

Er lijkt sprake te zijn van een domino-effect: oorzaak van het faillissement is volgens USG het wegvallen van twee van de belangrijkste partners van de sportketens: V&D en Scapino. Een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering van Perry Sport en Aktiesport waren de shop-in-shops in deze twee winkelketens. Perry Sport had er elf in V&D’s en Aktiesport had er 128 in Scapino. Warenhuisketen V&D werd echter begin deze maand failliet verklaard en Scapino, na het faillissement van moederbedrijf Macintosh, werd overgenomen door Ziengs Schoenen. In de nieuwe formule is geen plaats voor shop-in-shops.

Er werken volgens vakbond FNV zo’n 2.300 mensen bij USG. Het moederbedrijf, dat ook Time Out Footwear en het Belgische Primo in handen heeft, verkeert al langer in financiële problemen. Onlangs werd de jaarrekening over 2014 gedeponeerd. Daarvoor nam het bedrijf de maximaal toegestane tijd van 13 maanden, om over een herfinanciering te onderhandelen met een bankenconsortium dat vorig jaar ook al 88 miljoen euro aan het bedrijf leende. Er werd echter geen akkoord bereikt.