Zeker 17 doden door natuurgeweld Fiji

Hulporganisaties luiden de noodklok over mogelijke uitbraak van ziektes.

Gemeentepersoneel van de hoofdstad Suva is begonnen met het opruimen van puin langs de kustlijn.
Gemeentepersoneel van de hoofdstad Suva is begonnen met het opruimen van puin langs de kustlijn. Foto: Steven Saphore / Reuters

Het dodenaantal als gevolg van de cycloon op Fiji is opgelopen tot 17, zo meldt persbureau Reuters. AP spreekt van 18 doden. De tropische storm Winston, een van de zwaarste stormen ooit gemeten op het Zuidelijk Halfrond, trok zondag een spoor van vernietiging over de Pacifische eilandengroep.

De meeste doden vielen aan de westkust van de 330 eilanden tellende archipel. Rondvliegend puin en verdrinking waren de belangrijkste doodsoorzaken volgens de autoriteiten. Gevreesd wordt dat het dodenaantal nog oploopt. Maandagochtend kwam er een einde aan een uitgaansverbod van 36 uur, waardoor het leger kon beginnen met puin ruimen.

Angst voor grote uitbraak van ziektes

Door de windstoten van 325 kilometer per uur is grote schade ontstaan op afgelegen eilanden van Fiji. Wegen naar verschillende dorpen zijn onbegaanbaar geworden en op veel plaatsen is de communicatie afgesneden. Veel boeren zagen hun gewassen verloren gaan.

Hulporganisaties slaan alarm over de situatie op Fiji. Gevreesd wordt voor een grote uitbraak van ziektes in de lagergelegen vissersdorpjes, waar duizenden van de 900.000 inwoners in armoede leven. Er dreigt acuut gebrek aan drinkwater. Zeker 6.000 inwoners van Fiji schuilen in verschillende noodlocaties. Nieuw-Zeeland heeft hulp toegezegd in de vorm van een militair vliegtuig.