Was de Friends-reünie leuk?

Vijf van de zes acteurs van een van de populairste televisieseries ooit kwamen na twaalf jaar bij elkaar voor een special.

De cast van Friends met regisseur James Burrows in hun midden.
De cast van Friends met regisseur James Burrows in hun midden. Foto Chris Haston / NBC via AP

In 2004 namen de zes bekendste vrienden ter wereld - Monica, Rachel, Phoebe, Joey, Ross en Chandler - afscheid van elkaar in het appartement van Monica en Chandler in het centrum van New York. Afgelopen zondag was er een reünie: na bijna twaalf jaar kwamen de acteurs voor het eerst weer samen voor een speciale aflevering van de populaire sitcom.

Courteney Cox, Jennifer Aniston, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, en David Schwimmer kwamen bij elkaar om regisseur James Burrows te eren. Matthew Perry kon er niet bij zijn, hij zat in Londen voor een toneelstuk. Omroep NBC kondigde de reünie van de Friends-acteurs een maand geleden met veel kabaal aan: de special zou twee uur duren en de fans zouden eindelijk datgene krijgen waar zo zo lang op hoopten.

De aflevering werd zondagavond (lokale tijd) uitgezonden door NBC. Internationale kijkers bleven vannacht op om via de livestream de aflevering te bekijken. Het is nog onduidelijk of en wanneer de speciale episode wordt uitgezonden in Nederland.

Geruchten

Eerder gingen geruchten dat er een reunie zou komen, maar die werden door verschillende Friends-acteurs ontkracht. Bijvoorbeeld door Lisa Kudrow in The Tonight Show:

En door Jennifer Aniston bij Ellen Degeneres:

Parodie

In augustus 2014 maakte Jimmy Kimmel een parodie op The Reunion. In het programma Jimmy Kimmel Live is de set van Friends nagebouwd: Jennifer Aniston wordt gevraagd aan de keukentafel van haar appartement te gaan zitten, Kimmel speelt Ross, met wie ze in de serie een knipperlichtrelatie heeft.

Aniston is duidelijk geërgerd over het script. Ze werkt mee aan het plan van Kimmel, maar lijkt de actie niet grappig te vinden.

Goede en slechte reacties op de speciale aflevering

Vlak na de aankondiging van de speciale show waren Friends-fans al teleurgesteld: de aflevering werd niet gemaakt voor hun, maar was onderdeel van een eerbetoon aan regisseur James Burrows, die naast Friends ook afleveringen van Cheers, Taxi en Will & Grace regisseerde. In december regisseerde hij zijn duizendste aflevering. Ter ere daarvan kwamen de acteurs uit alle series waar hij ooit aan werkte, samen voor een special.

Toen vervolgens bekend werd dat slechts vijf van de zes vrienden meededen aan de aflevering, schoot dat bij een deel van de fans ook in het verkeerde keelgat.

De aflevering duurde uiteindelijk geen twee uur, maar twaalf minuten. Na de uitzending zijn de reacties op de sociale media gemengd:

Twitter avatar Miznna مِزنّه سايّر. this hurts like hell. #FriendsReunion
Twitter avatar LilianaJ89 Liliana Why are the cast of #Friends so stubborn?! Give us a #FriendsReunion that was such a tease!!!! 😩😩😫😫
Twitter avatar minjuuuu21 min•ju it’s not the same without chandler bing 🙅 #FriendsReunion
Twitter avatar dennisblaze Dennis Blaze that #FriendsReunion was wack. should’ve been a 2-hour special episode.

Verschillende Amerikaanse media schrijven dat het een ongemakkelijk samenzijn was. Zo schreef The Daily Beast:

“Het was duidelijk dat de acteurs na twaalf jaar uit elkaar waren gegroeid.”

Een van de populairste series ooit

In september 1994 werd de eerste aflevering van Friends uitgezonden op televisie. De sitcom zou uitgroeien tot een van de populairste televisieseries ooit. In totaal werden er 235 afleveringen gemaakt, goed voor tien seizoenen vol humor en drama. Schrijvers Marta Kauffman en David Crane lieten de twintigers daten met elkaar (Monica en Chandler) en anderen (Joey met topmodel Elle Macpherson), trouwen, scheiden (Ross drie keer), kinderen krijgen (Phoebe een drieling!) en carrière maken (Chandler in Tulsa). Maar waar het vooral om draaide: hangen in de koffietent Central Perk en lachen om elkaars grappen.

Leuk weetje: er was eens een Nederlands tintje

In het achtste seizoen hadden de schrijvers een Nederlands grapje nodig. Toen belden ze het Nederlandse consulaat in Los Angeles. Daar werkte Erik Grouwstra. Hij leerde Ross het legendarische zinnetje: ‘Jij hebt seks met ezels’, in de aflevering ook nog herhaald door Gunther, de man die de koffie schenkt in Central Perk. Grouwstra mocht op de set schaven aan de Nederlandse uitspraak van de acteurs.