Vodafone-topman: geen concurrentie op Ziggo’s net

Moet Ziggo het kabelnet openstellen voor andere providers als de Nederlandse kabelaar eind dit jaar fuseert met Vodafone? Nergens voor nodig, vindt Vittorio Colao, de topman van de Vodafone Group. “Ik ken geen voorbeelden elders in de wereld waar dat ooit gebeurde.”

Colao gaf maandagmiddag op het Mobile World Congress in Barcelona commentaar op de fusie van de twee netwerkbedrijven, die samen een krachtiger concurrent voor KPN willen vormen. Vorige week dinsdag kondigden Vodafone en Ziggo-eigenaar Liberty Global hun plannen aan om hun Nederlandse activiteiten in een 50/50 joint venture samen te voegen.

KPN moet zijn kopernetwerk wel openstellen voor andere netwerkaanbieders, terwijl Ziggo zijn bijna landelijke dekkende kabelnetwerk zelf mag uitbaten. Minister Kamp van Economische Zaken heeft te kennen gegeven dat hij vindt dat Ziggo de kabel ook open moet stellen, zeker nu het een mobiel netwerk erbij krijgt. Eerdere pogingen daartoe mislukten.

Europese regels schrijven voor dat er maar één netwerk per land gereguleerd mag worden - in dit geval KPN. En uiteindelijk is het de Europese Commissie die besluit onder welke voorwaarden Ziggo en Vodafone mogen fuseren.

Claim

Colao: “Er is al een partij in Nederland die toegang biedt: KPN. Daar werken we nu al mee samen om vast internet en televisie aan te bieden en daar zijn we tevreden mee.” Desondanks legde Vodafone een claim van 115 miljoen euro neer bij KPN wegens een conflict over tv via adsl. Colao verwacht dat Vodafone de samenwerking met KPN zal afbouwen zodra de Ziggo-deal rond is.

De joint venture tussen Ziggo en Vodafone kwam volgens Colao relatief vlot tot stand nadat in september de pogingen strandden om heel Vodafone en heel Liberty Global (eigenaar van Ziggo) samen te voegen. Volgens hem is er geen ander land waar Vodafone en Liberty Global zo goed bij elkaar passen als Nederland. Dat maakt uitbreiding van de samenwerking tussen de beide bedrijven op korte termijn onwaarschijnlijk.

Dinsdag bij NRC meer over de strategie van Vodafone.

    • Marc Hijink