Veel valpartijen bij Lotto Soudal; Contador wint slotrit in Algarve

Belgische wielerploeg Lotto Soudal heeft veel valpartijen te verwerken. De afgelopen dagen vielen vijf renners.

De Belgische wielrenners Thomas de Gendt en Gert Dockx werden vrijdag tijdens een trainingsrit in Spanje aangereden door een auto. De Gendt liep daarbij een hersenschudding en verschillende kneuzingen op. Het is nog de vraag of hij op tijd fit is voor de start van Parijs-Nice, op 6 maart.

Dockx liet kort na de valpartij weten dat hij vooral veel last had van zijn rechterbeen, omdat de bumper van de auto hem raakte. „Steunen lukt, maar stappen is moeilijk”, zei hij. Na onderzoek is gebleken dat hij een zware kneuzing aan zijn rechterbeen opliep. Hij moet in elk geval de komende dagen rustig aan doen.

Verder vielen Jelle Wallays, André Greipel en Sean de Bie in de Ronde van de Algarve, waardoor de ziekenboeg van Lotto Soudal verder volliep.

Wallays viel al in de eerste rit, reed daarna nog wel twee etappes mee, maar in rit vier werd toch besloten om op te geven. Bij die valpartij in de eerste rit had Wallays een spierscheur opgelopen in de buurt van de heup. Er wordt later beslist of hij meedoet aan Omloop Het Nieuwsblad, komende zaterdag.

Greipel en De Bie waren zaterdag allebei slachtoffer van dezelfde valpartij in de Algarve. Greipel liep een gekneusde rib en schaafwonden over zijn hele rechterzij op. Hij sloeg de slotrit over, vooral uit voorzorg. De Bie kwam er met schaafwonden van af, en kon de etappekoers gewoon voortzetten.

De Ronde van de Algarve werd gewonnen voor de Brit Geraint Thomas (Sky). Hij reed in de slotrit de Duitser Tony Martin uit de leiderstrui.

De zege in de laatste etappe ging naar Alberto Contador, die op de korte, maar steile slotklim in de aanval ging. Hij reed weg uit het peloton en kwam solo over de streep. De Italiaan Fabio Aru en de Fransman Thibaut Pinot werden tweede en derde op twintig seconden. Robert Gesink werd veertiende.

In navolging van Contador liet ook Alejandro Valverde al vroeg in het seizoen zien in goede vorm te steken. Hij won de Ronde van Andalusië. De Spanjaard van Movistar begon als nummer acht van het klassement aan de slotrit, maar won de lastige bergrit en maakte de 22 seconden op klassementsleider Tejay van Garderen ruimschoots goed. Van Garderen werd uiteindelijk tweede in het algemeen klassement, met 26 seconden achterstand op Valverde.

Bauke Mollema (Trek) probeerde Valverde in die laatste etappe nog te achterhalen, maar kwam niet veel dichterbij en finishte uiteindelijk op 36 seconden van de Spanjaard. Hij werd daarmee wel tweede in de etappe. In het eindklassement werd hij derde, één plek voor landgenoot Wilco Kelderman, die bij Lotto-Jumbo rijdt. (NRC)