Van Trump mogen moslims én wildlings het land niet in

Combineer Trumps uitspraken en scènes uit Game of Thrones en je krijgt een video over Trump’s anti-immigratiebeleid.

Donald Trump als iemand van de Night's Watch bovenop de Muur in Game of Thrones. Screenshot YouTube/Huw Parkinson

Donald Trump en Game of Thrones. Twee grotere hype-veroorzakende fenomenen zijn er bijna niet te verzinnen. Dat een combinatie van de twee dus aandacht trekt is zo bijzonder niet. Wel dat de zogenaamde mash-up ook nog een boodschap herbergt.

Winter is Trumping heet de video, inmiddels bijna 600.000 keer bekeken op YouTube, waarin de maker het hoofd van de mediamagnaat op lichamen in scènes van de HBO-hitserie heeft gezet. Door er fragmenten van speeches van Trump in te plakken lijkt het net alsof Trump en de GoT-personages met elkaar praten.

Of nou ja, praten. Trump lijkt meer met iedereen ruzie te zoeken, iets wat hij ook in de Amerikaanse verkiezingsstrijd doet. Wie goed oplet, hoort intussen flarden van Trumps immigratiebeleid voorbij komen. Zo weigert hij Daenerys Targaryen toegang tot een stad, maar slechts “tijdelijk, niet permanent”. Iets wat Trump eerder zei over moslims. En tegen de Night’s Watch, de soldaten op de noordelijke muur van het koninkrijk, zegt Trump vlak voordat hij de muur afsluit voor wildlings:

“In de muur krijgen we een prachtige grote deur, waardoor mensen het land in kunnen komen, maar alleen als ze asiel krijgen.”

Australische Pulitzer

De verwijzingen naar Trumps anti-immigratiebeleid zijn niet toevallig. Animator Huw Parkinson, een Australiër in dienst van het Australische ABC-programma Insiders, maakt vaker video’s waarin hij overwegend lokale politici en hun (vaak bizarre) uitspraken in grote series plakt om er zo aandacht voor te vragen. Hij is zelfs onderscheiden met een Walkley Award, de Australische equivalent van de Pulitzer Prize, in de categorie ‘multimedia’ voor de “grappige en onderscheidende manier om actuele prangende politieke onderwerpen te presenteren”.

Hier Parkinson’s mash-up van David Cameron die net de Britse parlementsverkiezingen heeft gewonnen en Spiderman:

    • Sam de Voogt