Utrecht wil geen contract met Buurtzorg

Het is daarmee de eerste gemeente die negatief beslist over de overname van TSN-activiteiten.

Logo van TSN Thuiszorg.
Logo van TSN Thuiszorg. Foto Piroschka van de Wouw / ANP

De gemeente Utrecht gaat geen samenwerking aan met Buurtzorg Nederland. Utrecht is daarmee, voor zover bekend, de eerste gemeente die negatief beslist over de geplande overname van een deel van de activiteiten van het noodlijdende TSN Thuiszorg. Dat meldt persbureau ANP.

Deze week beslissen gemeentes over het voorstel van Buurtzorg om driekwart van de medewerkers en cliënten van TSN (10.000 werknemers en 40.000 cliënten) tegen betere voorwaarden over te nemen. De deadline voor de gemeentebesturen verschoof onlangs van maandag naar woensdag.

Staatssteun

In Utrecht krijgen 5500 mensen thuishulp. TSN verzorgt 450 adressen en garandeert die hulp tot 25 april, volgens ANP. Voor die tijd wil Utrecht de contracten onderbrengen bij een van de dertien andere thuishulporganisaties in de stad, en niet bij Buurtzorg dus.

Het grootste kritiekpunt van het Utrechtse stadsbestuur is de transitievergoeding die gemeentes betalen aan de stichting die Buurtzorg speciaal voor de redding opricht (Stichting Familiehulp). De totale vergoeding is geraamd op 5,7 miljoen euro; Utrecht zou daarvan 60.000 euro moeten bijdragen.

Om te voorkomen dat deze bijdrage als ongeoorloofde staatssteun wordt gezien, zou Utrecht alle andere thuishulpaanbieders in de stad een gelijkwaardig bedrag moeten aanbieden. Dat zou Utrecht ruim een miljoen euro gaan kosten.

21 euro per uur

Eind november kreeg TSN uitstel van betaling, het ‘voorportaal’ van faillissement. TSN klaagde dat gemeenten te weinig betalen voor het werk dat de thuiszorgwerknemers doen. Daardoor zou het bedrijf er geld op toeleggen.

Buurtzorg wil alleen contracten van TSN overnemen in gemeentes die bereid zijn 21 euro per uur of meer te betalen voor de hulp.

Demonstratie in Bronckhorst

Vakbonden scharen zich achter de plannen van Buurtzorg. Dinsdag plant de vakcentrale FNV een grote demonstratie in het Gelderse Bronckhorst, met als doel dat de gemeente het aanbod van Buurtzorg accepteert. Vrijdag bezetten TSN-medewerkers het gemeentehuis in Bronckhorst en Hollands Kroon (Noord-Holland) al om de gemeentes daartoe te dwingen.

Met het naderende faillissement van TSN krijgen de gemeenten die weinig voor zorg betalen een gezicht. Lees: De beknibbelaars op thuiszorg zijn in beeld
    • Menno Sedee