Economie

Uber begint eigen betaalsysteem in India

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Uber heeft vergevorderde plannen om een eigen digitaal betaalsysteem te starten in India. Dat schrijft de Economic Times.

De elektronische portemonnee is een gesloten systeem waarmee alleen bij Uber betaald kan worden. India is het eerste land waar het taxibedrijf gaat experimenteren met een eigen betaalkaart.

In tegenstelling tot in veel andere landen kunnen Uber-klanten in India niet alleen met credit card maar ook cash of met een aantal andere elektronische betaalsystemen hun rit afrekenen.

Gebruikers van het nieuwe betaalsysteem kunnen maximaal 5.000 Indiase Rupees in de nieuwe elektronische portemonnee kwijt, zo’n 66 euro.

BHP Billiton draait nettoverlies van 5,7 miljard dollar

BHP Billiton, het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld, heeft in de laatste zes maanden van 2015 een nettoverlies geboekt van 5,7 miljard Amerikaanse dollar. Dat meldt de Sydney Morning Herald.

Het bedrijf heeft zijn dividend gehalveerd en enkele topmannen de deur gewezen. In de tweede helft van 2014 draaide de mijnbouwer nog een winst van ruim 5,3 miljard dollar. Het verlies is te wijten aan lagere grondstofprijzen, met name olie.

Het dividend is gedaald naar 16 dollarcent per aandeel, het laagste bedrag sinds februari 2005. Vorig jaar rond deze tijd was dat nog 62 dollarcent. Het progressieve dividendbeleid van BHP Billiton gaat op de schop en wordt vervangen door systeem waarin ieder half jaar vijftig procent van de onderliggende toe te schrijven winst wordt uitgekeerd.

Qantas boekt recordwinst van 665 miljoen Amerikaanse dollar

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft over de laatste zes maanden van 2015 een recordwinst geboekt van 665 miljoen Amerikaanse dollar. Dat meldt de BBC.

De winst is de hoogste in het 95-jarig bestaan van de vliegmaatschappij en is 151% hoger dan de winst over dezelfde periode in 2014, een stijging van zo’n 554 miljoen Amerikaanse dollar. In 2014 boekte de maatschappij nog het grootste jaarlijkste verlies in zijn bestaan. Qantas heeft de mooie cijfers met name te danken aan de lage olieprijs.

Toch was de beurs niet enorm enthousiast over het klinkende resultaat van de vliegmaatschappij, omdat het bedrijf een groot deel van de winst zal gaan gebruiken om aandelen terug te kopen, in plaats van dividend uit te keren aan aandeelhouders.