Slachtoffers aanslag San Bernardino steunen FBI in hackdebat tegen Apple

De slachtoffers gaan samen met de nabestaanden een document indienen bij de rechter waarin zij hun steun betuigen aan de FBI.

Het logo van Apple op een pand in Munchen.
Het logo van Apple op een pand in Munchen. Foto Michaela Rehle / Reuters

Slachtoffers van de aanslag in het Amerikaanse San Bernardino willen graag dat de FBI toegang krijgt tot de telefoon van de terroristen. Dat meldt persbureau Reuters. Daarmee hebben de slachtoffers en nabestaanden zich gemengd in het versleutelingsdebat tussen de FBI en Apple.

FBI: San Bernardino was een terreurdaad

Bij de schietpartij in de Californische stad in december 2014 werden veertien mensen gedood door een man en een vrouw. Er raakten 22 mensen gewond. De FBI bestempelde de aanval als een terreurdaad. Vorige week bleek dat Apple weigert de FBI te helpen met het kraken van de telefoon van een van de daders. Nu gaan de slachtoffers samen met de nabestaanden een document indienen bij de rechter waarin zij hun steun betuigen aan de FBI. Het is onduidelijk hoeveel slachtoffers advocaat Stephen Larson precies vertegenwoordigt.

Toegangscode niet te kraken

De FBI wil dat Apple een iPhone van een van de daders kraakt, zodat de data hierop kan worden afgelezen. Omdat de daders overleden zijn, kan de FBI de toegangscode niet achterhalen, en na tien onjuiste inlogpogingen wordt de informatie op het toestel vernietigd.

Apple weigert de FBI te helpen omdat het bedrijf zo zijn eigen beveiliging zou moeten ondermijnen. Daarnaast is Apple bang dat dit verzoek een ‘gevaarlijk precedent’ vormt.

Apple reageert

Maandag reageerde Apple op de situatie met een brief aan personeelsleden en een brief aan hun klanten, om de aanklagers te overtuigen dat Apple niet hoeft mee te werken aan het verzoek van de FBI. In de brief schrijft CEO Tim Cook onder meer:

“Deze situatie vraagt om een publieke discussie en wij willen dat onze klanten en mensen over de hele wereld begrijpen wat er op het spel staat.”

De slachtoffers en nabestaanden willen dat Apple het hackverzoek alsnog inwilligt, omdat zij willen weten wat er precies is gebeurd tijdens de aanslag en wat eraan voorafging.

    • Carlijn Vis