Saoedi-Arabië vervolgt 32 shi’ieten voor spionage

Het proces tegen de shi’ieten is een nieuw hoofdstuk in de al hoog opgelopen spanningen tussen Saoedi-Arabië en Iran.

Straatbeeld van de Saoedische hoofdstad Riad.
Straatbeeld van de Saoedische hoofdstad Riad. Foto: Faisal al Nasser / Reuters

Saoedi-Arabië vervolgt 32 shi’ieten omdat zij gespioneerd zouden hebben voor Iran. De arrestanten zijn, een Afghaan en een Iraniër uitgezonderd, allemaal Saoedische staatsburgers die bij de shi’ietische minderheid in het land horen. Dat melden lokale media en Al Arabiya maandag.

De verdachten zijn in 2013 gearresteerd en worden nu beschuldigd van het delen van gevoelige militaire en economische informatie met Iraanse spionnen. De vervolging zorgt voor onrust onder de shi’itische minderheid in Saoedi-Arabië. Volgens shi’ieten zijn de arrestanten vooraanstaande leden van hun gemeenschap en zijn ze niet politiek actief.

Het proces tegen de shi’ieten is een nieuw hoofdstuk in de al hoog opgelopen spanningen tussen Saoedi-Arabië en Iran. Het sunnitische Saoedi-Arabië executeerde begin januari 47 ter dood veroordeelden, onder wie de shi’itische geestelijke Nimr al-Nimr. In verschillende landen braken protesten uit. In de Iraanse hoofdstad Teheran plunderden betogers de Saoedische ambassade en stichtten er brand. Hierop verbrak Saoedi-Arabië de banden met Iran.

Daarbij staan Riad en Teheran lijnrecht tegenover elkaar in de burgeroorlogen in Jemen en Syrië. Het shi’itische regime van de Syrische president Assad wordt gesteund door Iran en Rusland, terwijl een coalitie onder leiding van de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië geen toekomst voor Assad ziet. In Jemen steunt Iran de shi’itische Houthi-rebellen, die al maandenlang worden bestookt door de Saoedische luchtmacht.

    • Sjoerd Klumpenaar