Burgemeesters Brabant pleiten voor kleine azc’s

Twee Brabantse burgemeesters pleiten voor een andere, kleinschalige opvang van asielzoekers. In een open brief in de Volkskrant van maandag stellen zij dat de oplossing voor de huidige problemen liggen in kleinschalige opvang voor asielzoekers, waar vanaf het begin aandacht is voor integratie. De beide burgemeesters, Mark Buijs (VVD) van Boxtel en Jan Hamming (PvdA) van Heusden, menen dat zo „de vluchtelingen een gezicht krijgen” en „de gemeenschap er omheen gaat staan”. Dat zou het geval zijn als de azc’s niet groter zijn dan vijftig of honderd vluchtelingen – „in het belang van onze inwoners en de vluchtelingen”, schrijven zij erbij. De burgemeesters achten zich gesteund door de politie, een Kamermeerderheid en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. (NRC)