Meer keuze moet mbo’er sneller aan werk helpen

Om de kans op een baan voor afgestudeerde mbo’ers groter te maken, wordt het onderwijsaanbod aangepast en de keuzes voor studenten verruimd. Vanaf 1 augustus kunnen mbo’ers binnen hun opleiding zelf kiezen uit ruim 400 keuzedelen, zo maakte minister Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA) maandag bekend. Het is de bedoeling dat het onderwijs beter wordt afgestemd op lokale ontwikkelingen. „In een regio als Groningen ontwikkelt de arbeidsmarkt zich tenslotte anders dan in Utrecht. Ik wil scholen de kans geven om sneller in te spelen op actuele arbeidsmarktontwikkelingen, zoals 3D-printing, robotisering of de groeiende technologie in de zorg”, aldus Bussemaker. De studenten zijn in de nieuwe situatie zo’n 15 procent van hun tijd bezig met de keuzeonderdelen. Een voorbeeld van een nieuw vak is aardbevingsbestendig bouwen. (ANP)