OM eist tbs met dwangverpleging voor neersteken ‘Oma Toni’

De 96-jarige vrouw liep achter haar rollator, toen H. haar van achteren aanviel.

De familie van Oma Toni werd overladen met steunbetuigingen na de steekpartij.
De familie van Oma Toni werd overladen met steunbetuigingen na de steekpartij. ANP / Roos Koole

Het Openbaar ministerie (OM) heeft maandag onvoorwaardelijke tbs met dwangverpleging geëist tegen Vino H. De in Irak geboren H. (25) stak in maart vorig jaar de 96-jarige Toni Heeremans-de Jong neer in Amsterdam. De vrouw, die in de buurt bekend stond als ‘Oma Toni’, overleed drie weken later.

Heeremans-de Jong was op 19 maart met haar rollator aan het wandelen in de Amsterdamse wijk De Pijp, toen de voor haar onbekende Arnhemse H. haar van achteren aanviel. Hij stak haar meermalen in de buik en sloeg haar. De verdachte claimde later dat hij met de daad wraak wilde nemen op zijn vader, die hem enkele weken eerder uit huis had gezet. H. meldde zich een uur na de steekpartij bij de politie.

De Arnhemmer is door deskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard. Daardoor was het wettelijk niet mogelijk een celstraf te eisen, aldus het OM. Er is schizofrenie vastgesteld bij H..

Voorbedachten rade

Volgens het OM overleed Heeremans-de Jong aan de gevolgen van de verwondingen die ze opliep bij de aanval. De verwondingen waren dermate ernstig dat Heeremans-de Jong drie weken na de aanval koos voor euthanasie. Familieleden zei na de aanval tegen Het Parool dat haar darmen op zeven plekken waren geperforeerd.

De officier van justitie is ervan overtuigd dat het H.’s bedoeling was om zijn slachtoffer te doden en dat hij handelde met voorbedachten rade. Volgens de officier heeft H. bewust met een mes op zak gezocht naar een weerloos slachtoffer en haar gevolgd tot ze alleen was.

In de weken na de steekpartij kreeg de familie van de vrouw via de post duizenden steunbetuigingen. Een oproep op Twitter daartoe was gedeeld door cabaretière Claudia de Breij, waarna deze viraal ging.