NRC-journalist Hubert Smeets gaat zich richten op Ruslandplatform

Samen met onder anderen oud-NRC-redacteur Laura Starink en oud-Volkskrantcorrespondent Hella Rottenberg wil Hubert Smeets het initiatief Raam op Rusland uitbouwen tot een Rusland-instituut.

Foto NRC

NRC-redacteur Hubert Smeets gaat zich richten op de oprichting van een nieuw kennis-platform, Raam op Rusland. Samen met onder anderen oud-NRC-redacteur Laura Starink en oud-Volkskrantcorrespondent Hella Rottenberg wil Smeets dit initiatief de komende maanden en jaren uitbouwen tot een Rusland-instituut, dat feiten verzamelt, schift en analyseert, debatten entameert en dat ook contacten met experts in Rusland en omstreken aanknoopt. Smeets werkt daarnaast aan een biografie over Hans van Mierlo.

In 2015 verscheen zijn boek De wraak van Poetin. Smeets blijft als medewerker aan NRC verbonden. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch: “De hoofdredactie is heel blij dat de grote kennis en kunde van Hubert op deze manier voor de krant en de lezer behouden blijft.”

Smeets: “Europa, Amerika en ook het Midden-Oosten worden geconfronteerd met allerlei nieuwe vragen die door Rusland en zijn zogeheten ‘Roesski Mir’ worden gesteld. De complexiteit van deze nieuwe internationale orde neemt met de dag toe. Mijn behoefte om die Russische orde beter te begrijpen dan tot nu toe, groeit navenant.”

Smeets was eerder adjunct-hoofdredacteur van NRC Handelsblad en hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer.