Monaco gaat bankgegevens delen met EU

De nieuwe afspraken zijn belangrijk in de strijd tegen belastingontduiking.

Overzicht van de jachthaven van Monte Carlo. Foto Robin Utrecht/ANP

Monaco en de EU hebben een akkoord bereikt over een transparantere houding over bankgegevens van buitenlandse rekeninghouders. Vanaf 2018 wordt informatie over financiële accounts automatisch gedeeld met de EU-lidstaat waarvan de rekeninghouder de nationaliteit heeft.

Het akkoord werd maandagavond ondertekend door EU-commissaris Pierre Moscovici en de Monegaskische minister van Financiën, Jean Castellini. Met het akkoord gaat Monaco andere financiële vrijstaten als Liechtenstein, Malta en Zwitserland achterna. Deze landen, die bekend staan als belastingparadijzen, staan al langer onder druk om een transparanter beleid te adopteren in de strijd tegen belastingontduiking en het witwassen van geld en hebben de laatste jaren hun wetten aangepast.

Met de nieuwe afspraken voldoet Monaco nu ook aan de regels die de OESO hanteert voor transparantie in het bankwezen en het uitwisselen van belastinggegevens. Wel richten de nieuwe afspraken zich vooral op belastingontduikers, en blijft het mogelijk om geld te verbergen. Ook de regels wat betreft witwassen van geld veranderen niet.

In Monaco, 2 vierkante kilometer groot en met ongeveer 37.000 inwoners, bevinden zich circa 35 banken, zestig investeringsfondsen, vijftig beleggingsfondsen en drie financieringsmaatschappijen.

    • Sam de Voogt