Economie

Megafusie UTC en Honeywell van de baan

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De fusiegesprekken tussen United Technologies en Honeywell zijn afgebroken. Een deal zou volgens UTC op ‘onoverkomelijke wettelijke hindernissen‘ stuiten, schrijft The Financial Times.

Het samengaan van UTC dat o.a. vliegtuigmotoren, liften en airconditioners bouwt, en Honeywell had vooral een sterke luchtvaart-tak opgeleverd. Honeywell verdiende vorig jaar ruim 15 miljard dollar aan navigatie-systemen, licht, koelinstallaties en andere systemen voor commerciële toestellen.

Maar ook in klimaatcontrole en airconditioning voor zowel particulieren en bedrijven hadden de bedrijven elkaar kunnen versterken. Een gecombineerd bedrijf had ook tegenwicht geboden aan de vorige maand aangekondigde fusie tussen branchegenoten Johnson Controls en Tyco.

Maar uit een statement van UTC dat volgde op het bekend worden van de fusiegesprekken, blijkt dat de deur al na de verkennende fase definitief dicht is:

“United Technologies has communicated to Honeywell that combining two of the world’s largest players in the aerospace and commercial building segments would face insurmountable regulatory obstacles and strong customer opposition.”

Daarbij doelt UTC vooral op de mededingingsautoriteiten die nooit akkoord zullen gaan met de dominantie van de combinatie van UTC en Honeywell.

Amazon verhoogt minimaal aankoopbedrag voor gratis verzending

Klanten van Amazon die geen abonnement hebben op de Prime Service moeten voortaan voor minimaal 49 dollar bestellen om in aanmerking te komen voor gratis verzending. Tot nu toe was dat 35 dollar. Daarmee wil Amazon het volgens Quartz aantrekkelijker maken om jaarlijks 99 dollar te betalen voor de Prime Service, zeker voor mensen die vaker artikelen bestellen.

Volgens analist David Meier van The Motley Fool heeft Amazon veel baat bij de groei van het aantal gebruikers van Prime Service:

“Prime membership payments provide an upfront cash flow that the company can use to invest however management sees fit. This is very valuable to the company.”

Alleen boekenwurmen kunnen nog profiteren van gratis verzending bij een relatief laag aankoopbedrag. Voor boeken geld een minimum besteding van 25 dollar. Maar al met al maakt Amazon nog altijd verlies op gratis verzending, blijkt uit deze grafiek:

Oudere vrouwen werken steeds langer door

Omdat ze met schulden zitten stellen steeds meer vrouwen hun pensioen uit. Daarmee hervormen ze de Amerikaanse arbeidsmarkt, schrijft The Wall Street Journal. Sinds het begin van de recessie in 2007 is het aandeel oudere vrouwen fors gegroeid, terwijl allen andere categorieën gelijk bleven of daalden.

In 1992 werkte nog één op de twaalf vrouwen door na hun vijfenzestigste, nu is dat één op zeven en in 2024 wordt dat naar verwachting zelfs één op de vijf.

Volgens directeur Paul Magnus van arbeidsproject Mature Services komt dat omdat vrouwen bang zijn voor hun oude dag:

“People are going to live longer and they’re worried about outliving their savings.”

Ook oudere mannen houden vast aan hun banen, maar niet zo erg als vrouwen van wie de levensverwachting hoger ligt en die het dus langer moeten uitzingen met hun spaargeld. Huishoudens van mensen tussen de 62 en 64 jaar hadden voor het uitbreken van de crisis gemiddeld een vermogen van vijf keer hun jaarinkomen, dat is inmiddels gedaald naar minder dan drie keer, het laagste in decennia.