Johnson is een geduchte opponent voor Cameron

Burgemeester van Londen

De flamboyante Johnson voert campagne voor een Brexit. Of wil hij premier worden?

Boris Johnson maakte zondagmiddag bekend dat hij campagne zal voeren voor een Brits vertrek uit de EU. Foto Tim Ireland/AP

Met de burgemeester van Londen heeft het Brexit-kamp een charismatische en populaire voorman die twijfelaars kan overhalen. Johnson maakte na maanden van speculatie zondagmiddag bekend dat hij campagne zal voeren voor een Brits vertrek uit de EU.

Op de persconferentie in Londen zei Johnson dat in zijn ogen „de soevereiniteit van dit land is uitgehold” door het lidmaatschap van de Europese Unie. Een Brexit is volgens hem het best, omdat het gaat om „het besparen van geld, en het terughalen van de macht”. Hij zei van „de wonderen van Europa te houden, het fantastische eten en de vriendschappen”. Maar „niet van het politieke project dat gevaar loopt onbeheersbaar te worden”.

De stellingname van Johnson is een klap voor premier David Cameron, die hoopte dat het akkoord dat hij vrijdag sloot met de Europese Unie zijn partijgenoot kon overhalen. En voor het ‘blijven-kamp’ dat een grotendeels eendrachtige Conservatieve partij nodig heeft om de Conservatieve kiezers te overtuigen.

Als burgemeester van Londen heeft Johnson sinds 2008 een grote populariteit opgebouwd, niet in de laatste plaats met zijn opmerkelijke stijl en optreden. Hij is behalve burgemeester ook lid van het Lagerhuis. In het verleden was hij onder meer journalist in Brussel voor de Daily Telegraph.

De vijf ministers en een handvol staatssecretarissen die zaterdag bekendmaakten voor een Brexit te zijn, zijn lang niet zo bekend als Johnson, de man die zó herkenbaar is dat iedereen hem bij zijn voornaam kent.

Johnson zei geen podia te zullen delen met andere voorstanders van een Britse uittreding uit de Europese Unie. Daarmee doelde hij onder meer op UKIP-leider Nigel Farage. Ook zei Johnson niet aan debatten te zullen deelnemen voor het Brexit-kamp.

Toch is de verwachting dat Johnson met zijn naamsbekendheid ervoor zal zorgen dat meer mensen aandacht zullen hebben voor de campagne van de Vertrekkers.

Johnson neemt zo positie in tegen zijn partijgenoot David Cameron, van wie hij als een rivaal wordt gezien. Zondag zei Johnson over het onderhandelingsresultaat dat Cameron in Brussel heeft bereikt: „Niemand kan zeggen dat dit akkoord een fundamentele hervorming van de relatie met de EU inhoudt.”

Critici zeggen dat Johnsons keuze niet zozeer is ingegeven door ideologie, maar door ambitie. Hij zou Cameron willen opvolgen als premier. Mocht het Verenigd Koninkrijk voor Brexit stemmen, dan groeit de kans dat hij er in elk geval in slaagt de val van Cameron te bespoedigen en het leiderschap van de Britse Conservatieven over te nemen.