Europa neemt afscheid van schrijver en wetenschapper Umberto Eco als van een naaste

Italië rouwt, schreef La Stampa. De schrijver die de Italiaanse cultuur veranderde, is overleden, rouwde de Corriere della Sera. Maar niet alleen in Italië kwam het verscheiden van Umberto Eco, vrijdagavond op 84-jarige leeftijd in Milaan, aan als het verlies van een naaste. In veel Europese media werd dit weekend in superlatieven afscheid genomen van Eco als een van de meest vooraanstaande Europese cultuurdragers van deze tijd. Een „intellectueel multitalent”, volgens de centrumrechtse Frankfurter Allgemeine, sinds de jaren zestig al een rake criticus van mediamacht, aldus LeMonde, een schrijver die geloofde dat mensen uitgedaagd willen worden, wist de centrumlinkse The Guardian: „Ze hebben genoeg van simpele dingen.” Filosoof Ger Groot zwaaide de semioloog Eco in Trouw lof toe omdat hij met De naam van de roos, zijn intellectuele succesthriller uit 1980, trachtte „de filosofie weer enige nuchterheid bij te brengen” – tegenover de modieuze „filosofie van wantrouwen die achter elk woord een verborgen betekenis vermoedde”.

De Italiaanse premier Matteo Renzi noemde Umberto Eco, een „uitzonderlijk voorbeeld van een Europese intellectueel”.

Eco bereikte niet alleen het grote publiek met romans als De naam van de roos en De Slinger van Foucault, maar nam ook deel aan het Europese publieke debat. In 2012 sprak hij zich in Nijmegen uit voor een cultureel divers Europa.