IAAF schorst directeur Keniaanse atletiekbond

Eind 2015 schorste de internationale atletiekbond al drie hoge Keniaanse atletiekfunctionarissen.

Isaac Mwangi houdt de wedstrijdreglementen van de IAAF omhoog, om zijn ontkenning kracht bij te zetten.
Isaac Mwangi houdt de wedstrijdreglementen van de IAAF omhoog, om zijn ontkenning kracht bij te zetten. Foto Ben Curtis / AP

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft de directeur van de Keniaanse atletiekbond Isaac Mwangi voor tijdelijk geschorst. Hij werd vorige week door twee Keniaanse atleten beschuldigd van omkoping. Dat meldt persbureau AP. Mwangi mag gedurende 180 dagen geen functies binnen de Keniase atletiekbond en de IAAF bekleden.

De Keniase renner Joy Zakari en hordeloper Francisca Koki Manunga verklaarden vorige week in een interview met AP dat Mwangi hen geld zou hebben gevraagd om hun dopingstraffen te verlagen. Sakari en Koki zitten allebei een straf uit van vier jaar, vanwege het gebruik van doping tijdens de wereldkampioenschappen in Peking in 2015. Mwangi ontkent de aantijgingen. Toch legde hij vorige week zijn functie neer voor een periode van 21 dagen, in afwachting van het onderzoek dat de IAAF is gestart.

Meer schorsingen bij Keniase atletiekbond

De ethische commissie van de IAAF was al bezig met een onderzoek naar functionarissen van de Keniase atletiekbond, die zijn beschuldigd van omkoping, het aannemen van steekpenningen en het aanbieden van strafvermindering aan atleten. De IAAF schorste in december al de voorzitter van de atletiekbond Isaiah Kiplagat, een vice-voorzitter, David Okeyo, en een voormalig penningmeester, Joseph Kinyua.

De afgelopen jaren werden tientallen Keniaanse atleten betrapt op dopinggebruik. Volgens onderzoek van de Duitse zender ARD vorig jaar, zou de Keniaanse antidopingautoriteit de positieve testen van nog eens tientallen Kenianen in de doofpot hebben gestopt.

Wereldantidopingagentschap WADA startte na uitzending van ARD een onderzoek. Naar aanleiding van dat onderzoek dreigde het hele Keniaans Olympisch comité geschorst te worden, als het land niet snel maatregelen zou nemen om doping tegen te gaan.

Kenia heeft veel wereldtoppers in de atletiek. Bij de laatste WK in Peking, vorig jaar augustus, voerde Kenia het medailleklassement aan met zeven gouden medailles. Bij de Olympische Spelen in Londen (2012) pakte Kenia elf medailles, waarvan twee gouden.

    • Menno Sedee