‘Herinvoeren grenscontroles kost jaarlijks 100 miljard’

Na Duitsland zou Nederland economisch het meest onder heringevoerde grenscontroles te lijden krijgen.

Op de A1 bij grensovergang de Lutte is de grenscontrole verscherpt.
Op de A1 bij grensovergang de Lutte is de grenscontrole verscherpt. Foto Vincent Jannink / ANP

Het opnieuw invoeren van grenscontroles binnen de Schengenzone gaat de lidstaten naar schatting 100 miljard euro per jaar kosten. Na Duitsland zou Nederland hier economisch het meest onder te lijden krijgen. Dat meldt het AD op gezag van een nog te verschijnen rapport van de studiedienst van het Europees Parlement.

Naar aanleiding van de grote toestroom van vluchtelingen zijn enkele Schengenlanden al begonnen met het sluiten en/of controleren van hun grenzen. Brussel werkt hiernaast op dit moment plannen uit om het mogelijk te maken tijdelijke grenscontroles met anderhalf jaar te verlengen. Als dat plan erdoor komt, loopt de handel binnen de Europese Unie vermoedelijk met zo’n 10 tot 20 procent terug.

Nederland extra hard geraakt

De Nederlandse economie is sterk van export naar andere EU-lidstaten afhankelijk en zou daarom extra hard geraakt worden door herinvoering van de grenscontroles. Ook Nederland heeft op enkele plaatsen de grenscontroles verscherpt. Kamerleden riepen op om snel de vluchtelingencrisis aan te pakken. Zo zei Anne Mulder (VVD) tegenover het AD:

“We kunnen de binnengrenzen alleen openhouden als we de buitengrenzen sluiten. Niemand wil kilometerslange files van vrachtwagens voor de grenzen. Dat is slecht voor iedereen.”

PvdA-Kamerlid Marit Maij voegde hier tegenover het AD aan toe:

“Grenzen dicht is een schijnoplossing. Het vluchtelingenvraagstuk vraag om een Europese oplossing.”

Meta-onderzoek

In het rapport worden meerdere verslagen van Europese onderzoeksbureaus verzameld. De verwachte economische schade zou in de loop der jaren worden opgebouwd.

Op maandag publiceerde de Duitse Bertelsmann Stiftung een onderzoek dat was uitgevoerd door onderzoeksbureau Prognos AG. Daarin wordt de komende tien jaar rekening gehouden met een verliespost van minstens 470 miljard euro voor het bbp van de gehele EU. De Duitse economie zou tot 2025 een schade lijden die kan variëren van 77 tot 235 miljard euro.