FNV plant grote demonstratie in Bronckhorst voor TSN-medewerkers

De bond roept mensen op om medewerkers van TSN Thuiszorg te steunen.

Het gemeentehuis van Bronckhorst.
Het gemeentehuis van Bronckhorst. Foto Vincent Jannink / ANP

Vakcentrale FNV heeft voor dinsdag een grote demonstratie aangekondigd in het Gelderse Bronckhorst. De bond roept mensen op om medewerkers van TSN Thuiszorg te steunen. Dat bevestigt een FNV-woordvoerder. TSN (10.000 werknemers) kreeg eerder deze maand uitstel van betaling, het ‘voorportaal’ van faillissement.

Gemeentehuis bezet door actievoerders

Actievoerende medewerkers van de thuiszorgorganisatie bezetten vrijdag het gemeentehuis van Bronckhorst en dat van Hollands Kroon (Noord-Holland). TSN Thuiszorg wacht op de reactie van tientallen gemeenten op het voorstel van thuishulpverlener Buurtzorg om de contracten tegen betere voorwaarden over te nemen. De bezetters eisten dat de gemeenten ingaan op het voorstel van Buurtzorg, dat bereid is zo’n driekwart van de medewerkers en cliënten van TSN over te nemen.

Gemeentehuis ontruimd

Op last van de gemeente heeft de politie zondagavond het gemeentehuis ontruimd omdat “de actievoerders zich helaas niet aan de afspraken hielden en er grenzen zijn overschreden”. Aanleiding voor de ontruiming waren foto’s die circuleerden op sociale media, waarop actievoerders en FNV-leden dansten op een tafel in het gemeentehuis. Twee mensen werden aangehouden voor lokaalvredebreuk. Volgens FNV zaten zij maandagochtend nog vast. De politie zegt dat ze worden verhoord. Het is onbekend wanneer ze worden vrijgelaten.

Twitter avatar tubantia Tubantia Eind aan bezetting gemeentehuis Bronckhorst door thuiszorgers https://t.co/H9AdoikUqM https://t.co/rGT24sOUPp
Twitter avatar StadDoetinchem Stad Doetinchem Protest thuiszorgmedewerkers verplaatst van Bronckhorst naar #Doetinchem - https://t.co/syEFlerUDT https://t.co/Lm8pLMUeG3

De deadline van Buurtzorg is verlengd van maandag naar woensdag. Burgemeester en wethouders van de gemeente nemen dinsdag een besluit over het aanbod van Buurtzorg.