AZ verslaat ook FC Groningen en klimt naar derde plaats na zevende overwinning op rij

AZ won zaterdag voor de zevende keer op rij in de eredivisie. In Alkmaar was FC Groningen het volgende slachtoffer van de soepel draaiende machine van trainer John van den Brom. Door de 4-1 zege passeerde AZ Heracles Almelo, dat met 2-0 verloor van koploper PSV, en staat de ploeg nu derde. Van den Brom zei voor de wedstrijd dat het vooral zijn taak is zijn spelers scherp te houden. Dat lukt vooralsnog prima, want ook tegen Groningen was zijn ploeg vanaf het begin gretig en alert. In de 24ste minuut kwam AZ op voorsprong door een goal van spits Vincent Janssen, zijn vijftiende van dit seizoen. Even later maakte Ron Vlaar, die zijn 150ste eredivisiewedstrijd speelde, er 2-0 van. Het was zijn eerste doelpunt in de eredivisie sinds februari 2011.

Na rust leverde de eerste vlotte aanval van AZ meteen de 3-0 op. Dabney dos Santos gaf een steekbal op Ridgeciano Haps, die de bal loepzuiver voorbij doelman Sergio Padt mikte. Groningen kreeg snel daarna de kans iets terug te doen, toen Michael de Leeuw een strafschop versierde. Hij verzilverde die zelf. Markus Henriksen maakte met de vierde treffer voor AZ een einde aan alle hoop bij de bezoekers.

Verdediger Vlaar, die naar eigen zeggen de winnaarsmentaliteit wilde meebrengen toen hij in december een contract ondertekende bij AZ, was zeer te spreken over het spel. „Als we het tempo opvoeren, gaat het van links naar rechts en krijgen we kansen. Vanavond lukte het vooral uit hoekschoppen. Ook daar hadden we op getraind. Waar dit eindigt? De doelstelling blijft Europees voetbal.” (ANP)